FOTO Conacul baronilor de la Hodoni, locul discret unde se retrăgeau şefii Comtim. Ce a devenit acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un frumos frumos restaurat nu departe de Timişoara FOTO conaculhodoni.ro
Un frumos frumos restaurat nu departe de Timişoara FOTO conaculhodoni.ro

În anii '60, domeniul de la Hodoni a fost naţionalizat de regimul comunist şi trecut în proprietatea statului. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat ca o casă de protocol pentru celebrul Comtim, cel mai mare combinat de creşterea porcilor din Europa de Est.

GALERIE FOTO

Satul Hodoni se află la 30 de kilometri de Timişoara, fiind o localitate menţionată în documente începând cu anul 1717. În anul 1812, familia de baroni Manaszy-Barco dobândeşte proprietatea şi îşi ia cognomenul „de Hodony”. Familia Manaszy-Barco de Hodony a fost una importantă în zona Banatului, având numeroase alte proprietăţi, iar membrii ei erau activi în Parlamentul de la Budapesta.

În anul 1840, se construieşte “curia” (conacul) familiei de baroni, amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. Amplasamentul domeniului, vizibil în hărţi din anii 1860, este identic cu cel de astăzi.

După anul 1874, domeniul trece succesiv în proprietatea altor familii: 1874 - arhiducele Ioan de Toscana, în 1877 este proprietară Francisca Todesco, în 1879 proprietarii au fost Eross Béla şi Ghéza, iar de la aceştia, în 1888, l-au cumpărat Kastory Ioan şi Mihai, ultimul rămânând proprietar pentru o perioadă mai îndelungată.

Conacul de Hodoni

În timpul celui de-al doilea Război Mondial domeniul a fost cumpărat de către Toma Surlaş, un comerciant din Timişoara.

În anii ‘60, domeniul este naţionalizat de regimul comunist şi trecut în proprietatea statului. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat drept casă de protocol pentru celebrul Comtim, cel mai mare combinat de creşterea porcilor din Europa de Est.

Conacul de Hodoni

În anul 2004, conacul este redobândit de către proprietarii de drept, moştenitorii familiei Surlaş.

Conacul Hodoni a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Este declarat monument istoric, fiind inclus pe lista monumentelor de arhitectură a judeţului Timiş.

Conacul de Hodoni

Conacul Hodoni este acum o locaţie destinată exclusiv evenimentelor de ţinută, situată în mijlocul naturii, într-un domeniu de peste zece hectare, format din parc dendrologic cu specii rare de copaci, iaz şi livadă cu multe feluri de pomi fructiferi.

Conacul de Hodoni

Fie că este vorba despre evenimente private, ca nunţi, botezuri, reuniuni de familie sau de firmă, cum ar fi prezentări, conferinţe, seminarii, training-uri, sesiuni de teambuilding, Conacul Hodoni este o locaţie rafinată şi discretă. 

Conacul de Hodoni


 

Salonul principal, format din trei încăperi, poate primi până la o sută de persoane.

Se pot organiza evenimente, concerte, atât indoor, cât şi outdoor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite