FOTO A început restaurarea Catedralei romano-catolice din Timişoara. 5 milioane de euro pentru cel mai important monument baroc din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both
Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

Faţa Domului romano-catolic din Timişoara se va schimba în urma unei investiţii de aproximativ cinci milioane de euro, bani din fonduri de la Uniunea Europeană.

Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise, a tuturor componentelor artistice ale catedralei (pictura murală, lemn, vitralii, pictură pe pânză, statui etc), a obietivelor conexe, precum şi criptei şi a pietrelor funerare ale personalităţilor care îşi au locul de veci acolo. 

Reprezentanţii Episcopiei au prezentat, astăzi, amănunte despre restaurare. 

“Se va încerca aducerea la o coloristică şi la forma iniţială, aşa cum a fost domul acum 280 de ani. Au fost făcute tot felul de analize care au relevat straturile realiizate până acuma. Se va interveni pe tot ce înseamnă stucatură şi marmură, toţi stâlpii de susţinere vor fi restauraţi. De asemenea, vor fi incluse toate altarele, care sunt compuse din toată partea de lemn şi partea de pictură. Toate statuile vor fi restaurate, vor fi acoperite cu nişte foiţe de aur. Avem în partea artistică şi cele 17 vitralii, care vor restaurate. Tot ce vedeţi mobilier, vor fi reparate, restaurate. Tot ce înseamnă piatră şi metal vor fi restaurate sau înlocuite, acolo unde este nevoie. Pieterele vor fi aduse dintr-o carieră din Germania. S-a dorit ca totul să fie restaurat, să recuperăm, nu să înlocuim”, a declarat Karina Cistelecan - manager de proiect.

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

Noul sistem de încălzire va fi înglobat în pardoseală

În interiorul bisericii, se va reface pardoseala, care este degradată, se vor reparara scările din lemn, se va curăţa şi restaurara tâmplăria, se va înlocui sistemului de încălzire a bisericii, se vor reabilita instalaţiile sanitare şi de apă, se vor înlocui instalaţiei electrice.

“Noul sistem de încălzire va fi înglobat în pardoseală. Profităm de faptul că vom ridica toată piatra şi vom realiza o pardoseală radiantă, care va ajuta partea de atmosferă în timpul evenimentelor, dar şi pentru păstrarea adecvată a obiectelor din biserică. Instalaţiile electrice sunt extraordinar de vechi, trebuie în totalitate înlocuită. Noi am prins şi iluminatul arhitectural”, a explicat Karina Cistelecan. 

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

Se vor realiza sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video.

"Vom avea şi un sistem de numărătoare a vizitatorilor"

Pe partea de exterior vor fi tencuieli, lucrările de zugrăvire, se înlocuiesc jgheaburilor şi burlanelor, se refac gardurilor de împrejmuire, se va reface amenajarea peisagistică în jurul bisericii. 

“Împrejmuirea arată jalnic. Partea de gard va fi restaurată, acele panouri frumoase de fontă vor fi trimise în ateliere de specialitate, vor fi integral restaurate. Partea de zonă verde va fi amenajată. Bineînţeles vom asigura şi accesul persoanelor cu dizabilităţi. Va fi o rampă pe partea laterală. Va fi restaurat în întregime partea de pod. Partea de acoperiş va fi refăcută în întregime. Vom avea şi un mic bazin de incendiu. Vom avea şi un sistem de numărătoare a vizitatorilor, vom putea spune câţi oameni intră în fiecare zi”, a mai spus Karina Cistelecan.

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

Se va restaura şi cripta din subsolul domului, unde au fost îngropaţi de-a lungul veacurilor episcopii, canonicii şi o serie întreagă de militari de rang înalt şi comandanţi ai cetăţii Timişoara. 

image

Liturghia de duminică se mută la Biserica Sf.Ecaterina

Episcopia Romano-Catolică din Timişoara a închis deja catedrala din Piaţa Unirii, pentru lucrările de reabilitare. 

“Este cea mai importantă clădire din perioada barocă a oraşului nostru. Piatra de temelie a fost pusă în 1736, la ordinul împăratului Carol al VI-lea, dar s-a continuat şi pe vremea împărătesei Maria Terezia. Catedrala îl are ca şi patron pe Sfântul Gheorghe, care îşi are icoana principală în mijlocul catedralei. Ea a fost sfiinţită mai târziu, la 1772. Prima liturghie s-a ţinut în 1774. Lucrările s-au întins pe mulţi ani, pentru că în acea perioadă a fost şi epidemia de ciumă. Atunci lucrările au fost sistate”, a pus părintele Nicolae Lauş.

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

În perioada restarării, enoriaşii au fost îndemnaţi să participe la slujbele din celelalte biserici romano-catolice din Timişoara. Sfintele liturghii de duminică se vor ţine în Biserica Sf.Ecaterina din Cetate. 

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both

Data limită de finalizare a lucrărilor este 01.07.2020.

Cea mai importantă operă barocă din Timişoara

Domul Romano-Catolic a fost construit în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774. Biserica este realizată în stilul baroc.Turlele au o înălţime redusă, determinată de apropierea zidului cetăţii.

Interiorul este bogat şi somptuos, remarcându-se cele nouă altare decorate în stil baroc şi rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, împodobite cu icoane vechi, orga în stil Ludovic al XVI-lea, realizat de Leopold Wegenstein, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris, dar şi uşile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur. 

image

Catedrala Romano-Catolică este considerată a fi cea mai unitară şi reprezentativă construcţie barocă a Timişoarei şi una dintre cele mai valoroase existente în Banat.

Proiectul realizat de Josef Emmanuel Fischer von Erlach a fost materializat între anii 1736 şi 1774. 

Restaurarea domului catolic din Timişoara FOTO Ş.Both


 

În prezent în Dom se ţin regulat liturghii în limbile maghiară, germană şi română.

Citeşte şi:

FOTO Misterioasele catacombe de sub Domul Catolic din Piaţa Unirii

FOTO Vechea orgă Wegenstein din Domul catolic din Timişoara este restaurată de specialişti din Germania

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite