Festival de jazz de 160.000 de euro, la Timişoara: primarul vrea să aducă cei mai importanţi muzicieni din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din Timişoara a alocat cea mai mare sumă de bani din istorie, pentru un eveniment cultural: 100.000 de euro pentru Festivalul Jazz TM, care va beneficia şi de o finanţare de 60.000 de euro din surse private

Este oficial. Timişoara va avea parte de un festival de jazz de mare amploare, care va avea loc în perioada 5-7 iulie, în Piaţa Victoriei. Festivalul Jazz TM va avea parte de o finanţare de 100.000 de euro din bugetul local, dar şi 60.000 de euro din sponsorizări.

“Este un eveniment cultural care va consacra Timişoara drept pol de referinţă în această zonă muzicală. Dorim să se creeze o nouă valenţă oraşului, iar Timişoara merită să găzduiască un festival de jazz de mare anvergură. Vrem să contribuim în mod consistent la dezvoltarea turismului cultural în Timişoara. Evenimentele culturale pot aduce turişti”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Primăria Timişoara iinvesteşte o sumă record din buget, pentru un eveniment cultural. Până acum au fost atribuite maxim 100.000 de lei, pentru Zilele oraşului sau evenimente organizate de revelion.

“Suntem conştienţi că nu se poate face cultură fără bani. În bugetul din 2013 va exista o creştere a fondurilor pentru cultură. Avem obligaţia să venim cu o nouă ofertă. Să perseverăm, să cultivăm bunul gust”, a mai spus Robu.

Robu vrea 30.000 de spectatori

La evenimentul de la Timişoara, primarul şi-ar dori să participe aproximativ 30.000 de persoane, lucru destul de puţin probabil în condiţiile în care este vorba de un gen muzical necomercial.

“Jazzul nu este un eveniment de masă. Ştiu că până acum numărul celor care participau la evenimente de jazz a fost scăzut. Ne-am asumat răspunderea. Timişoara trebuie să ofere evenimente la cel mai înalt nivel. Avem şi misiunea de a face educţie. Şi de a creea şi gusta din altceva decât se oferă în modul cel mai curent în ţara noastră. Este o răspundere asumată. Mă aştept ca la eveniment să vină în jur de 30.000 de persoane din oraş, din toată regiunea şi din ţările vecine”, a declarat Robu.

Primarul Timişoarei a ţinut să precizeze că nu are de gând să facă concurenţă festivalului de la Gărâna, care este programat în perioada 11-14 iulie.

“Nu ne interesează ce s-a întâmplat la Gărâna, care ne-am bucura să fie în continuare un festival de succes. Nu voi spune niciodată un lucru rău despre festivalul de acolo sau despre organizatorii ei. Am spus doar că eu voi finanţa un festival de jazz în Timişoara, nu în alt judeţ”, a mai declarat Robu.

3.000 de locuri pe scaune contra 50 de lei

Scena Festivalul Jazz TM va fi montată în faţa clădirii Operei, iar organizatorii pun în vânzare 3.000 de bilete (50 de lei pe toate cele trei zile), pentru scaunele care vor fi montate în piaţă. Pentru restul spectatorilor, festivalul va fi pe garatis.

Producătorii Festivalului Jazz TM sunt cei de la Plai, iar pe scenă vor concerta 17 artişti de talie mondială. Primul contract care s-a semnat este cel cu basistul canadian Richard Bona, care va cânta pe 5 iulie.

“Avem o strategie de a anunţa artiştii pe rând. Richard Bona este primul. Vom face publicitate pentru acest eveniment în toată euroregiunea, există un  curs de semnare a unui proiect de promovare reciprocă a evenimentelor cu oraşele Novi Sad şi Szeged”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite