Duşuri reci şi băi de gheaţă, benefice pentru sistemul imunitar. Putem face faţă frigului prin metoda Wim Hof

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olandezul Wim Hof a doborât numerose recorduri FOTO Facebook/The Ice Man (Wim Hof)
Olandezul Wim Hof a doborât numerose recorduri FOTO Facebook/The Ice Man (Wim Hof)

Andrei Simionese, student în anul patru la Facultatea de Medicină din Timişoara, este unul din puţinii promotori pentru metoda Wim Hof din România.

În ultimii ani, terapiile prin expunere la frig pentru întărirea sistemului imunitar au devenit din ce în ce mai populare. Specialiştii consideră că acestea pot îmbunătăţi circulaţia sângelui, pot creşte nivelul de energie şi reduce inflamaţia din corp. Expunerea corpului la temperaturi scăzute nu se face brusc şi există mai multe metode pentru a pregăti organismul pentru contactul cu frigul. Metoda Wim Hof este una dintre ele. 

Wim Hof este un sportiv olandez de anduranţă, care are o abilitate extraordinară de a suporta temperaturi reci în circumstanţe extreme. Şi-a dezvoltat această abilitate printr-un antrenament care îi permite să-şi controleze respiraţia, ritmul cardiac şi circulaţia sângelui. Olandezul predă aceste tehnici prin cursuri online, dar şi personal. 

“Wim Hof are 60 de ani şi se spune că este un supraom, deoarece a doborât tot felul de recorduri. A urcat pe Muntele Everest, până undeva la 7.000 de metri, echipat doar în şort şi bocanci. A fost şi pe Kilimandjaro. Dar a doborât multe recorduri de rezistenţă la stat în gheaţă, a stat aproape două ore în gheaţă. Foarte interesant e că i-a fost injectată bacteria e coli, care cam cauzează boli. Şi doar cu puterea sa mentală şi pregătirea fizică cu expunerea la frig, nu a păţit absolut nimic. Acesta a vrut să demonstreze că nu doar el este un supraom, ci cu toţii putem face asta. A repetat experimentul cu 20 de oameni. Toţi au fost antrenaţi de el şi niciunul nu s-a îmbolnăvit după injectarea cu bacteria e coli”, a declarat Andrei Simionese, student în anul patru la Facultatea de Medicină din Timişoara, unul din puţinii promotori pentru metoda Wim Hof din România.

Wim Hof FOTO FacebookThe Ice Man (Wim Hof)

Olandezul nu are probleme cu frigul FOTO Facebook/The Ice Man (Wim Hof)
 

Respiraţia Wim Hof

Metoda Wim Hof are trei elemente. E compusă dintr-o tehnică de respiraţie, din concentrare mentală şi expunere graduală la frig (duşuri reci şi băi de gheaţă). Foarte importantă este însă tehnica de respiraţie. 

“În primul rând, se începe cu tehnica de respiraţie. Trei, patru ture de câte 30 de respiraţii. Adică un inspir maxim şi un expir normal. Făcând asta de 30 de ori, ne hiperoxigenăm, după care ne ţinem respiraţia, stăm în apnee cât putem. 30 de secunde, un minut, două, fără să forţăm. Putem să facem trei, patru serii. În urma tehnicii de respiraţie, oxigenându-ne foarte mult, sângele nostru devine alcalin. De obicei, PH-ul acid al organismului e un mediu propice pentru boli. Inflamaţia creşte în acel mediu. Făcând sângele alcalin prin această respiraţie, cumva ne facem sănătatea mai puternică. În acelaş timp secretăm adrenalină şi cortizol şi inducem o stare de calm, de concentrare ca la o uşoară meditaţie. După această tehnică de respiraţie, urmează expunerea graduală la frig, calm şi concentrat”, a mai spus Andrei Simionese (foto). 

Andrei Simionese

„Nu pot să fiu ipocrit că nu simt frig”

Baia la copcă, o tradiţie în Rusia sau Finlanda, a început să fie descoperită şi de români. Temerarii sparg gheaţa de pe suprafaţa unui lac şi intră în apa rece ca gheaţa. Şi Andrei Simionese practică ”bălăceala” extremă. 

“Totul se face încet şi gradual, niciodată nu forţăm organismul. Eu, înainte să fac baie la copcă, începusem să practic deja metoda Wim Hof şi începusem cu duşuri reci. Dar puţin câte puţin. De la câteva secunde, am ajuns la două-trei minute, iar apoi să fac o baie în cadă de cinci-zece minute. Ce simţi la baia la copcă? Nu pot să fiu ipocrit că nu simt frig. Senzaţia e aceeaşi din punct de vedere fizic, doar că psihic devii mult mai obişnuit cu asta. Simţi că apa te taie. Corpul vrea să respire tot mai puternic, tot mai rapid, dar e de datoria ta să controlezi aceste respiraţii puternice şi să îţi controlezi psihicul în acest mediu provocator”, a mai spus Andrei Simionese.

Andrei Simionese

Andrei Simionese şi-a convins şi mama să facă baie la copcă FOTO arhivă personală
 

Stresul pe termen scurt e benefic

Deşi în curând va fi medic, Andrei Simionese este pasionat şi de medicina holistică. El spune că stresul pe termen scurt este benefic pentru organism. Stresul pe termen lung, pe care ni-l creăm cu problemele zilnice şi îl întreţinem dând frâu liber gândurilor deprimante, este cu adevărat nociv.

“Stresul pe termen scurt în care noi ne supunem, de exemplu, la expunerea la frig secretă anumiţi hormoni: adrenalină, cortizol. Hormonii aceştia ne fac corpul să secrete celule albe, care se ocupă cu sistemul imunitar. Automat, în momentul în care ni se secretă aceşti hormoni, sistemul nostru imunitar este stimulat în a lupta împotriva bolilor. Dar asta prin acest stres mic. Pe termen scurt este foarte benefic pentru organism, care este pregătit să se lupte cu anumite virusuri, bacterii, tot felul de patogeni pe care noi îi întâlnim în viaţa de zi cu zi. Dar pe mine mă ajută să mă lupt cu provocările zilnice pe care le am, de student, de tânăr, de sportiv”, a completat Andrei Simionese, care este şi antrenor personal de fitness. 

Andrei Simionese

Simionese este pasionat de sport

Deşi îi învaţă pe alţii metoda Wim Hof, Andrei Simionese nu este certificat ca instructor oficial. singurul care deţine un asemenea certificat la noi în ţară este Ştefan Chihaia.
 

Nu expunerea la frig este motivul răcelilor

În concluzie, stilul de viaţă sănătos nu înseamnă să stai la adăpost tot timpul. Corpul nostru a fost construit pentru a face faţă şi lipsei de căldură sau de apă caldă. În istorie, omul a fost tot timpul expus şi la frig, iar cu cât îl învelim mai mult în straturi protectoare, cu atât mai mult slăbim şi sistemul imunitar. 

Andrei Simionese

Putem răci şi în miezul verii, nu expunerea la frig este motivul răcelilor. Răcim, indiferent de cauză (microbiană sau virală), când sistemul nostru imunitar nu ştie sau nu poate să facă faţă microbilor ori virusurilor. 

Andrei Simionese

Andrei Simionese (al doilea din dreapta) face baie la copcă 

Wim Hof FOTO FacebookThe Ice Man (Wim Hof)

Wim Hof

FOTOGRAFII Facebook/The Ice Man (Wim Hof)

Wim Hof FOTO FacebookThe Ice Man (Wim Hof)

Vă recomandăm să mai citiţi:

Patinaj pe lacul de acumulare, ca în Austria. Minunăţia naturală de lângă Timişoara VIDEO FOTO

Au spart gheaţa de pe lac şi au intrat să facă baie. Promovarea unui stil de viaţă sănătos VIDEO

Un stomatolog pasionat de sport îi antrenează gratuit pe timişoreni, în aer liber: Sistemul nervos e un mega dirijor la toată simfonia asta ce se cheamă viaţă

VIDEO FOTO Baie la copcă, la -7 grade Celius. 22 de timişoreni au lăsat confortul deoparte şi s-au aventurat în apa îngheţată

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite