Dovada că mitropolitul Nicolae Corneanu nu s-a aflat în Timişoara când armata a ucis oameni la Catedrală: „Minciuna care se va pierde în lada de gunoi a istoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost acuzat multă vreme că ar fi închis porţile Catedralei Mitropolitane în data de 17 decembrie 1989.

Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a fost acuzat pe nedrept că a fost cel care a închis porţile Catedralei, în 17 decembrie 1989, atunci când armata a deschis focul împotriva manifestanţilor de pe treptele bisericii. Nicolae Corneanu se afla în delegaţie, în Turcia, la Patriarhia Ecumenică. 

„În zilele când a început Revoluţia la Timişoara, n-am fost în oraş şi îmi imput şi acum acest lucru, deşi n-am fost eu cauza absenţei de aici: a trebuit să merg într-o delegaţie la Constantinopol, la Patriarhia Ecumenică. Acolo m-a prins începutul Revoluţiei. Am plecat cât am putut de repede de la Istanbul, pentru a ajunge în ţară, dar de la Bucureşti n-am putut pleca imediat la Timişoara. Până s-a putut vorbi la telefon, colaboratorii mei de aici îmi comunicau mereu că revoluţionarii cereau să fiu şi eu prezent alături de ei, mai ales în celebrul balcon al Operei din Timişoara. Îndată ce am putut pleca din Bucureşti, m-am ataşat întregii mişcări care s-a produs atunci, în decembrie 1989, într-un fel cu sentimentul vinovăţiei că n-am putut să contribui şi eu la Revoluţie, dar şi cu o admiraţie deosebită pentru ceea ce s-a întâmplat în acele zile”, avea sp povestească ÎPS Nicolae Corneanu.
 

Jurnalista Ramona Băluţescu a intrat în posesia unei vederi care a fost trimisă de Nicolae Corneanu din Turcia, chiar în 17 decembrie 1989.

“Am apucat să împărtăşesc faptul că a ajuns la mine această vedere cu persoane care i-au fost apropiate ierarhului nostru – rude ale sale, colaboratori ai săi. Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, cel cu care şi păşise ultima dată în Universitatea de Vest, acum exact şapte ani, a şi văzut-o, i-a recunoscut scrisul, s-a bucurat că încă un punct al istoriei personale a acestui mare om al Banatului va fi clarificat. Cuvinte bune pentru mitropolit a avut, azi, şi ierarhul romano-catolic din Iaşi, Petru Gherghel. Şi, fără îndoială, mulţi dintre cei care l-au cunoscut se vor bucura că una dintre minciunile ce fuseseră legate de numele lui Corneanu se va pierde în lada de gunoi a istoriei”, a scris Ramona Băluţescu, pe Facebook.

Vedere de la mitropolitul Corneanu


Ramona Băluţescu scrie pentru oradeapress.ro: "Există, încă, interese pentru ca adevărul să fie aflat – sau, dimpotrivă, ascuns. Pentru că unii vinovaţi pentru dramele întâmplate atunci încă nu au plătit. Pentru că familiile celor ce au murit sau au suferit atunci încă există. Pentru că, uneori, chiar fără să fim direct afectaţi, cum cei care au avut câte un decedat sau mai mulţi în familie, încă povestim. Pentru că ducem mai departe legendele ticăloase ale altora, fără să ştim, manipulaţi în folosul unor indivizi ce se ascund. Sau, dimpotrivă, pentru că cercetăm şi vrem să punem pe masă ce găsim". Citi mai multe despre acest caz pe site-ul www.oradeapress.ro.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Dezvăluiri despre viaţa mitropolitului Nicolae Corneanu: „Nu voi folosi fotografia aceea cât sunteţi în viaţă”. A venit momentul!


FOTO EXCLUSIV Slujba şi pomana de la ora 12, pentru mitropolitul Nicolae, în cripta de sub altarul Catedralei

FOTO Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a fost condus pe ultimul drum

„Testamentul“ lui Nicolae Corneanu: mesaj pentru preoţii care au turnat la Securitate şi „talibanii“-ortodocşi

A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite