Dosarul mafiei imobiliare: se strânge laţul justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta care vizează escrocheriile imobiliare cu acte false şi moştenitori inventaţi evoluează rapid. Prinderea boschetarului maghiar Barabas Pal, folosit ca intermediar în tranzacţii, poate fi cheia care să dezlege misterul.

Autorităţile din Ungaria l-au prins, la cererea procurorilor români, pe cetăţeanul maghiar Barabas Pal, membru al reţelei lui Ionelaş Cârpaci, care a luat terenurile Primăriei Timişoara cu acte false. Prinderea, arestarea şi extrădarea lui Barabas Pal au reprezentat o premieră pentru judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara, fiind primul caz în care aceştia cer unei instanţe străine confirmarea unui mandat european de arestare.

"Băiat deştept" din domeniul energiei, arestat în dosarul mafiei imobiliare

Premieră în justiţie
Până acum, autorităţile române erau cele solicitate de străini. Barabas Pal a fost folosit de mafia imobiliară, fiind cel care apare în documentele prin care s-au realizat tranzacţiile. Concret, escrocii au aflat cine au fost proprietarii terenului pe care au pus ochii şi au realizat o procură falsă prin care îl mandatau pe Barabas Pal să retrocedeze şi să vândă terenurile primăriei de pe strada Ştefan Cel Mare. După ce a devenit proprietar pe terenuri, Barabas Pal a vândut terenurile lui Crăciun Cârpaci, un verişor al lui Ionelaş, care la rândul său le-a vândut patronilor de la Italrom. În spatele întregii operaţiuni s-ar fi aflat Kelemen şi Ionelaş Cârpaci.

Kelemen şi Pal, faţă în faţă
Aducerea lui Barabas Pal la Timişoara poate fi cheia care dezleagă misterul escrocheriei prin care s-au luat terenurile cu acte false. Cum a pus piciorul în Banat, boschetarul maghiar a mers la procurori, fiind audiat mai bine de şase ore. Barabas Pal şi Francisc Kelemen au fost puşi faţă în faţă pentru confruntarea declaraţiilor. „Kelemen Francisc s-a deplasat la Arad cu autoturismul său jeep pentru a aştepta sosirea cetăţeanului maghiar Barabas Pal, fiind convocat şi Crăciun Cârpaci, vărul lui Sandner Ionel, pentru a figura drept cumpărătorul terenurilor”, arată un document judiciar legătura dintre Kelemen şi Barabas Pal. În urma audierilor lui Barabas Pal, procurorii pot aduna probe care să-i incrimineze pe Ionelaş Cârpaci, dar şi pe Francisc Kelemen sau pe notarii şi funcţionarii implicaţi în dosar.

Şeful mafiei imobiliare ţigăneşti timişorene, Ionelaş Cârpaci, a fost arestat preventiv

Notari urmăriţi penal
Ancheta în care sunt arestaţi Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen şi Barabas Pal vizează şi alte persoane, printre care notari şi funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi de la Oficiul de Cadastru. „Se poate reţine că sunt indicii temeinice că inculpatul şi alţi făptuitori s-au constituit într-o asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni, fiecare având rol pe etape în acest sens”, arată un document de la dosar. Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorul de caz ar fi început deja urmărirea penală împotriva notarilor implicaţi în acest caz, principalele acuze fiind de neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.

Kelemen, încă 30 de zile la arest
Francisc Kelemen, considerat „creier” al afacerii prin care s-au falsificat documentele cu care s-au luat terenurile, a fost arestat în luna iunie, iar zilele acestea judecătorii i-au prelungit cu încă 30 de zile mandatul în arest. Potrivit unor surse de la arestul Poliţiei Timiş, Kelemen împarte aceeaşi celulă cu consilierul traficant de ţigări de la Deta, Zoran Vertopan. În afară de dosarul mafiei imobiliare, Francisc Kelemen este cercetat penal şi într-un dosar privind o afacere cu Regionala CFR Timişoara.

MAI CITEŞTE DESPRE MAFIA ŢIGĂNESCĂ TIMIŞOREANĂ

Mafia imobiliară ţigănească a fost „păcălită" cu 269.000 de euro de Biserica Penticostală

Victimele terorii imobiliare ţigăneşti


Mafia ţigănească a semănat teroare imobiliară ca în Evul Mediu în capitala Banatului


Baştanii milionari care au fugit de arestare au înşelat un pensionar cu 77.000 de euro


SRI a ascultat convorbirile telefonice ale mafiei imobiliare ţigăneşti

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite