Destinul vilei de protocol a lui Ceauşescu. Acţiunile deţinute de milionarul Ovidiu Tender, condamnat la închisoare, revin la Consiliul Judeţean Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila "Ceauşescu" va reveni în posesia Consiliului Judeţan Timiş
Vila "Ceauşescu" va reveni în posesia Consiliului Judeţan Timiş

De foarte mulţi ani, fosta vilă a lui Nicolae Ceauşescu, de pe Bulevardul C.D.Loga, devenită Hotelul Internaţional, zace în paragină.

De foarte mulţi ani, fosta vilă a lui Nicolae Ceauşescu, de pe bulevardul C.D.Loga, devenită Hotelul Internaţional, zace în paragină. Firma care s-a angajat să o transforme în hotel de cinci stele este Intercenter Service, din care face parte grupul imobiliar al omului de afaceri Ovidiu Tender, majoritar cu 52 la sută din acţiuni, alături de Consiliul Judeţean Timiş, care deţine 48 la sută din acţiuni.

Astăzi, Ovidiu Tender se află în închisoare, fiind condamnat în „Dosarul RAFO” la 12 ani şi şase luni. Omul de afaceri a fost condamnat pentru infracţiunea de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, constituirea şi apartenenţa la un grup de crima organizată şi spălare de bani.

Ca în multe alte proprietăţi ale lui Ovidiu Tender, şi pachetul majoritar de la Hotel Internaţional a ajuns în posesia firmei de lichidare. În acest timp hotelul hotelul zace în paragină. 

Aşa se face că CJT încearcă să achiziţioneze acţiunile deţinute de firma milionarului Ovidiu Tender. 

Noi suntem acţionari minoritari în realţie cu firma domnului Tender, care are pachetul majoritar. Ori pachetul majoritar a ajuns la firma de lichidare, fiind solicitate sumele de bani care trebui restituite statului de omul de afaceri. Noi am făcut demersurile oficiale, am transmis solicitarea oficială, pentru a răscupăra partea de acţiuni care nu este a noastră. Vrem să reluăm clădirea în totalitate. Clădirea a fost a Consiliului Judeţean. Şanse ar trebui să fie 100 la sută. Avem hotărârea consiliului, vom vedea cât de repede se stabilesc termenele şi valorile, pe care trebuie să le aşteptăm de la lichidatori. Sper să le putem rescumpăra cu valorile cu care s-au dat”, a declarat Titu Bojin, preşedintele CJT. 

Terenul pe care a fost construit fosta vilă de protocol al comuniştilor aparţine  Consiliului Judeţean Timiş, doar clădirea fiind prinsă în acţiunile firmei Intercenter Service.

Sper să nu fie o altă mişcare a lichidatorului. Sper să găsim înţelegere, să o preluăm. Am făcut toate demersurile încă înainte ca firmele lui Tender la lichidatori”, a mai spus Bojin.

Litigiu pe teren cu proprietara vilei Institutului Francez

Situată în centrul oraşului, cu deshiderea teraselor în Parcul Copiilor, fosta vila de protocol a lui Ceauşescu este vecină şi cu vila în care funcţionează Institutul Cultural Francez. 

Proprietara cădirii în care se află centrul cultural are însă un teren de aproximativ 500 de metri în curtea hotelului, în timp ce CJT deţine un teren de circa 170 de metri din curtea Institutului Francez. 

Proprietara vilei în care se află Institutul Francez este o doamnă, româncă, care trăieşte în Franţa. Ea are o bucată de teren în curtea noastră, noi avem o bucată de teren la dânsa. Am avut inclusiv om pe care l-am trimis în Franţa, la Paris, pentru a sta de vorbă cu doamna. Până la urmă, înţeleg că ar exista dorinţa dânsei ca să doneze clădirea în care funcţionează Institutul Cultural Francez. Noi am fost de acord să şi cumpărăm cei 500 de metri pătraţi, care se află în proprietarea doameni Duval. Vom vedea. Suntem de acord să cedăm 170 de metri, ce avem în curtea Institutului Cultural Francez”, a mai spus Bojin.   

Vila "Ceauşescu" FOTO timisoaraexpres.ro

FOTO turism.bzi.ro
 

Visul unui hotel de cinci stele

Privatizarea Hotelului Internaţional a avut loc fără licitaţie, prin încredinţare directă, la începutul anilor 2000. În momentul în care Grupul Imobiliar Tender a devenit majoritar în acţiuni la fost vilă a lui Ceauşescu, s-a dorit amenajarea primului hotel de cinci stele din oraş, o investiţie care se ridica la milione de euro, în parneteriat cu grupul Hilton.

Dacă proiectul s-ar fi realizat, micuţa vilă ar fi fost demolată, în locul ei urmând să fie ridicată un imobil cu şase etaje!

Titu Bojin nădăjduieşte ca hotelul se va realiza. „Părerea mea este că va trebui să îşi continue activitatea hotelieră. Are câteva camere acolo, e în centrul Timişoarei. Pe terenul respectiv se poate discuta de construcţia unei clădiri, poate fi un spaţiu de birouri, de exemplu. Eventual o bibliotecă judeţeană, pentru că noi şi aşa avem probleme în găsirea unui spaţiu adecvat. Sunt posiblităţi multe. Trec şi eu prin faţa clădirii şi mă uit cu supărare la cum arată. Nu ştiu cum mai este înantru, nu am mai fost de ani de zile înauntru”,  a declarat Bojin. 

Vila "Ceauşescu" FOTO timisoaraexpres.ro

FOTO timisoaraexpres.ro
 

"Pe urmele lui Ceauşesu"

Vila de la C.D.Loga a fost construită în 1968, pentru a înlocui fosta casă de protocol a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 1992 a intrat în patrimoniul CJT, care a folosit-o ca hotel până în 2003. Hotelul avea o capacitate de cazare de 26 de locuri, în apartamente şi garsoniere, cât şi un restaurant cu 165 de locuri. 

Fostul apartament prezidenţial mai are şi astăzi piesele de mobilier executate la comandă, în stil renascentist spaniol, în fostele fabrici de profil din Timişoara şi Arad.

Europarlamentarul Maria Grapini, când era ministrul Turismului, a lansat o idee, prin care dorea să aducă truşti străini „pe urmele lui Ceauşescu”. Grapini dorea să transforme locaţiile în care Nicolae şi Elena Ceauşescu îşi petreceau timpul, într-un brand naţional.

Citiţi şi:
 

Amintiri din epoca lui Ceauşescu: cu MIG-ul la cumpărături de pepene galben

FOTO Destinul arhitectului care a proiectat „Casa cu trei fete“ din Timişoara, reşedinţă pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej în anii `50

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite