De ce sunt înjuraţi oltenii în trafic la Timişoara: “Regretabil este atunci când încalcă regula de circulaţie din ignoranţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcarea unui gorjean în Timişoara FOTO Facebook/Masini parcate neregulamentar in Timisoara
Parcarea unui gorjean în Timişoara FOTO Facebook/Masini parcate neregulamentar in Timisoara

Maşinile cu numerele de înmatriculare „MH“ (Mehedinţi), „GJ“ (Gorj) sau „OT“ (Olt) sunt deseori ţinta apostrofărilor şi ironiilor când ajung pe străzile din Timişoara.

Atunci când şoferii dintr-un orăşel micuţ, o comună sau un sat ajung într-un oraş mare, e clar, de multe ori se rătăcesc în trafic. Nu de puţine ori, devin victimele apostrofărilor şoferilor locali, a celor care ştiu să şofeze bine, care sunt obişnuiţi cu traficul din oraş.

În cazul Timişoarei, cei mai înjuraţi şoferi sunt cei din zona Olteniei. Maşinile cu numerele de înmatriculare “MH” (Mehedinţi), “GJ” (Gorj), "DJ" (Dolj) sau OT (Olt) sunt discriminate de şoferii locali. Localnicii consideră că, de cele mai multe ori, nu semnalizează atunci când schimbă direcţia de mers, conduc cu viteză, nu cedează trecerea atunci când se impune, nu lasă prioritate, forţează trecerea la semafoare pe galben şi chiar când acesta deja este pe roşu. În plus, sunt "acuzaţi“ că parchează neregulamentar sau că încurcă circulaţia.

“Timişoara, un oraş mare, cu o aglomeraţie mare, cu o tramă stradală deosebită, artere de circulaţie intens circulate, îi sperie pe foarte mulţi dintre cei veniţi în oraş. E firesc să se creeze această reacţie. În Timişoara întâlnim traficul generat de tramvaie, troleibuze, autobuze, piste de biciclete, sensuri-giratorii, intersecţii mai complicate. La toate acestea, avem şi un număr foarte mare de autovehicule, uneori se suprapune şi cu traficul greu. Făcând o analiză, cei care vin din alte judeţe şi regiuni, chiar şi cei care vin din capitalele de judeţ, nu au un trafic la nivelul celui din Timişoara. Ce să mai vorbim de cei care care vin din mediul rural. Toţi aceşti conducători auto au de-a face cu situaţii de trafic mult diferite de locurile de unde ei vin. Ei au făcut şcolile de şoferi în localităţile lor, mult reduse din punct de vedere urbanistic şi social. Şi-au luat examenul în oraşe unde au două străzi şi nici nu este trafic. Aşadar, odată veniţi în Timişoara, traficul îi copleşeşte şi învaţă greu, se venturează în traficul nostru, îi vedem, îi identificăm prin numărul de înmatriculare a autovehiculelor. Îi vedem prin atitudine, prin manifestare, chiar şi în accidentele în care sunt implicaţi. De multe ori sunt apostrofaţi de ceilalţi din trafic, pe bună dreptate, sau nu”, a declarat Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere din Timişoara.   

Masini parcate neregulamentar in Timisoara


"Nu îi înţeleg de ce procedează în felul acesta!"
 

Nicolae Istrat îi sfătuieşte pe cei care nu au experienţă în traficul unui oraş aglomerat cum este Timişoara să îşi lase maşina în parcări şi să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. Mai mult, acesta susţine că îi înţelege pe cei care se pierd în “junglă”, însă nu înţelege când tot cei care încalcă regulile sunt cei nemulţumiţi. 

“Este regretabil este situaţia în care conducătorul auto încalcă regula de circulaţie din ignoranţă! Mai constantăm la ei atitudini de teribilism, în condiţiile în care şi aşa fac cu greu faţă solicitărilor unui trafic mult modificat faţă de condiţiile de unde vin ei. Nu îi înţeleg de ce procedează în felul acesta! De ce se manifestă aşa? De ce trec de pe o bandă pe alta fără să semnalizeze, de ce se pun în mişcare de pe loc fără să semnalizeze, fără să acorde prioritate, de ce opresc sau staţionează neregulamentar blocând anumite căi de acces?! Sigur că în felul acesta e de înţeles şi exigenţa celor care îi aprostrofează şi semnalizează acest lucru. Cred că până la urmă este o atitudine de tragere la răspundere civică. Ar trebui ca cei care sunt traşi la răspundere să nu fie deranjaţi de critici. Experienţa se acumulează în timp. Dar cum am spus, atitudinea de ignoranţă nu este justificată!”, a mai spus Nicolae Istrat. 

Nu sunt feriţi de critică, adesea violentă, nici şoferii din Hunedoara (“HD”), Alba ("AB") sau Arad ("AR"), iar ani de-a rândul, când încă nu era moda maşinilor înmatriculate în Oltenia, cei din Caras-Severin au fost cei mai apostrofaţi în Timişoara. Circulă printre timişoreni şi o răutate adresată celor care conduc maşini cu numere de înmatriculare “CS”: “cap-sec!”.


Citeşte şi:

VIDEO Cea mai utilizată manevră a nesimţiţilor din trafic: „Nu au răbdare şi nu au respect faţă de ceilalţi şoferi“

Sensul giratoriu, misterul de nepătruns pentru foarte mulţi şoferi. Cum poate fi desluşit extrem de simplu: „Încercaţi un exerciţiu de imaginaţie“

Mulţi şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent de dreapta. Tupeiştii abuzează ilegal de claxoane

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite