Cum scăpăm de frica de a zbura cu avionul. „Sunt lucruri din trecutul nostru de care nu suntem conştienţi imediat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aviofobia, frica de a zbura cu avionul, este o problemă care afectează viaţa a numeroşi oameni, în contextul în care cursele aeriene sunt mai mult decât necesare în secolul XXI.

Conform unor cercetări făcute de companiile aviatice, peste 25% din populaţia lumii suferă de aviofobie. Şi asta în condiţiile în care statistica arată că avionul este cel mai sigur mijloc de transport.

Cei care suferă de aviofobie prezintă simptomele specifice tuturor tipurilor de fobii, de la hiperventilaţie, tremurat, transpiraţie, palpitaţii cardiace, la probleme gastrointensinale şi chiar leşin. Am vorbit cu psihoterapeutul Ramona Răducan, pentru a vedea ce este de făcut în cazul celor care se tem să urce în avion.

„Persoana poate să facă un atac de panică, există acea senzaţie de moarte iminentă. E foarte nasoală. E cumplită pentru cel care o trăieşte cât şi pentru cei din jur. Nu a venit nimeni să se trateze numai de frica de zbor. Era tot timpul ceva adiacent, descoperit în timpul terapiei. Unii nici nu se îngrijorează că au această teamă, ei spun că au variante alternative pentru a se deplasa. Problema e când au de făcut drumuri foarte lungi, în America sau Asia. Teama de a zbura cu avionul este o consecinţă a fricii de a pierde controlul. În momentul în care eşti în aer, nu mai eşti cu picioarele pe pământ, că eşti într-un balon, într-un avion sau la etajul zece, pe balcon, apare frica să nu poţi avea control asupra propriei integrităţi. Sunt oameni care nu reuşesc nicicum să lase controlul deoparte. Am mai sesizat şi o altă frică. Este frica de moarte. Ei cred că dacă eşti în aer, ai toate şansele să mori, cu toate că e demonstrat statistic că incidenţa accidentelor de avion este cea mai mică. Dar asta este percepţia subietică că noi suntem foarte tereştri”, a declarat Ramona Răducan.

Psihoterapeutul susţine că există mai multe procedee prin care se poate reduce frica de zbor. Una dintre ele este relaxarea. 

„Eu sunt psihoterapeut specializat pe o tehnică de acţiune care se numeşte psiho-dramă. Evident că nu am putut să-i relaxez prin acţiune. Aşa că am ales o tehnică, să-şi deseneze şi să-şi imagineze efectiv zborul. În prima fază să deseneze frica respectivă. Nu este chiar simplu să desenezi o emoţie, un sentiment. Dar frica poate căpăta diverse forme în mintea noastră, nu mă interesează talentul lui la desen, nici cât de bine face un avion, ci să o poată scoate de unde e, să putem discuta pe ea. Să personificăm frica, pentru a afla ideea de la care s-a ajuns aici”, a mai spus Ramona Răducan.  

Cauzele aviofobiei sunt diverse, de la afecţiuni medicale până la traume personale. Uneori, oamenii au trăit experienţe traumatice în copilărie. 

„Unul dintre clienţi îşi aduce aminte că atunci când era mic, tatăl lui l-a aruncat în sus şi a avut impresia că o să-l scape. A rămas cu spaima că nu ştie cum o să se termine căzătura respectivă. Sunt lucruri din trecutul nostru de care nu suntem conştienţi imediat. Alteori sunt experienţele povestite de alţii, cum au avut goluri de aer, cât de nasol a fost. Fiecare persoană are propria frică, nu există un tratament universal pentru fricile de zbor, ci există persoane care îşi trăiesc propriile frici, aşa că e bine să intervii personalizat”, a mai spus Ramona Răducan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite