Concurs la Primăria Timișoara, anulat definitiv de instanță. Sentința dată la 2 ani de la alegerea lui Dominic Fritz

0
Publicat:

Un concurs de angajare în Primăria Timișoara, condusă de Dominic Fritz, a fost anulat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Timișoara. Hotărârea a fost pronunțată în ziua în care Fritz a sărbătorit doi ani de mandat.

Rebecca Bedelean și-a dat demisia înainte de pronunțarea unei sentințe finale FOTO Opinia Timișoarei
Rebecca Bedelean și-a dat demisia înainte de pronunțarea unei sentințe finale FOTO Opinia Timișoarei

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), a organizat miercuri seara, 2 noiembrie 2022, un eveniment prin care a marcat doi ani de mandat, iar în cadrul evenimentului a spus, printre altele, că la angajările în Primăria Timișoara „nu contează carnetul de partid, nici cât de bun cărător de geantă ești, ci doar performanța și integritatea”.

Dominic Fritz făcea aceste afirmații la câteva ore după ce Curtea de Apel Timișoara a anulat, definitiv, un concurs prin care Rebeca Bedelean, simpatizantă a USR, a fost angajată în Primăria Timișoara și pusă, ulterior, șef al Serviciului Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape.

Potrivit dezvăluirilor făcute după concursul organizat de Primăria Timișoara de ziarul Renașterea Bănățeană, la momentul înscrierii la concursul pentru un post de funcționar public, dosarul Rebeccăi Bedelean a fost respins, considerându-se că activitatea pe care a desfășurat-o ca persoană fizică autorizată (PFA) nu este considerată, potrivit legii, vechime în muncă.

Rebecca Bedelean a depus contestație, care i-a fost admisă și astfel a fost angajată. Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a cerut, însă, anularea concursului în instanță, considerând că nu a fost îndeplinită condiția de cinci ani vechime în specialitatea studiilor.

Argumentele judecătorilor

Atât Tribunalul Timiș, cât și Curtea de Apel Timișoara au decis că Rebecca Bedelean, care a demisionat între timp din Primăria Timișoara, a fost angajată ilegal. Practic, judecătorii au decis că perioada în care Rebeca Bedelan a activat ca persoană fizică autorizată nu poate fi considerată desfășurarea unei profesii liberale.

„Ceea ce trebuie lămurit în speţă, în primul rând este dacă activitatea desfăşurată de pârâtă în calitate de persoană fizică autorizată constituie vechime în specialitate în exercitarea unei profesii liberale în sensul prevăzut de art. 424 alin. 3 din Codul administrativ”, au explicat judecătorii, care au ajuns la concluzia că între persoanele care desfășoară o profesie liberală și cele care au un PFA este o diferență.

„Exercitarea de către titularul PFA a profesiei de peisagist este inclusă în noţiunea de activitate economică ce poate fi exercitată în mod liber (art. 2 lit. i şi f coroborat cu art. 3 din OUG 44/2008), şi nu ca profesie liberală care reprezintă o altă entitate cu statut şi reglementări diferite”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, menținută de Curtea de Apel Timișoara.

Judecătorii au mai arătat că legea a fost schimbată astfel încât activitatea în cadrul unui PFA să poată fi considerată vechime în muncă, dar modificarea a intrat în vigoare în mai 2022, iar concursul a fost organizat în mai 2021 și „instanţa are a analiza legalitatea la data desfăşurării concursului şi nu ulterior”.

După pronunțarea sentinței definitive, Dominic Fritz a insistat că angajarea Rebeccăi Bedelean a fost „pe bune”, aducând ca argument faptul că în primă fază comisia de concurs i-a respins dosarul, fiind admisă la concurs doar în urma contestației.

„Dacă aș fi vrut să aranjez ceva, aș fi aranjat-o la nivel de comisie. Faptul că acum instanța a dat dreptate primei comisii și nu comisiei de contestații, iau act, dar noi știam încă de atunci că există două interpretări și între timp legea a și fost modificată”, a declarat Dominic Fritz.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite