Cine vor fi lustraţii din Banat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După adoptarea Legii Lustraţiei, persoane publice importante ar putea rămâne fără funcţii. Pentru cei care au fost numiţi pe posturi, legea se aplică după 90 de zile de la intrarea în vigoare. Aleşii au răgaz până la finalizarea mandatului.

Iniţiatorii Proclamaţiei de la Timişoara şi a celebrului „Punct 8”, care-i interzice pe foştii comunişti în funcţii publice, au primit cu bucurie vestea adoptării legii de către Camera Deputaţilor. „Pentru noi este o zi istorică. După 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara visul nostru s-a împlinit. Nu este o lege tardivă pentru că se poate face o curăţenie morală”, a spus Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

De aceeaşi părere este şi Daniel Vighi, membru marcant al Societăţii Timişoara. „Are o valoare moral-pedagogică. Îşi are rostul, faptul că unii din ei vor avea un minut de reculegere. Probabil va fi atacată, dar şi noi o vom ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a spus Daniel Vighi. La nivel local, Legea Lustraţiei vizează preşedinţi de Consiliu Judeţean, vicepreşedinţi, consilieri judeţeni, consilieri locali, primari sau viceprimari. În privinţa persoanelor lustrate, nimeni nu este interesat, aparent, de numele care vor cădea sub incidenţa legii.

„Trubadurul” posibil lustrat

Reprezentanţii Societăţii Timişoara spun acum că persoanele care vor fi lustrate sau nu sunt mai puţin importante, contând principiul aprobat. „Nu am fost atent la aceste lucruri. Mă interesează principiul”, a spus Mihalcea. Una din persoanele care ar putea fi lustrate este vicepreşedintele CJT, Liviu Borha. Potrivit unei note a Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS), Borha, sub nume conspirativ „Trubadurul”, şi-ar fi oferit locuinţa pentru întâlniri conspirative, înlesnind colectarea informaţiilor de către securişti. Borha vrea să demonstreze însă în instanţă că dreptarea este de partea lui. „Este un fals ordinar şi o să demonstrez în instanţă. După 20 de ani nu ştiu dacă mai există lustraţi. Este bine că s-a adoptat şi acum. Eu ştiu ce am făcut. Nu am de ce să fiu lustrabil. Am acte şi documente să demonstrez asta”, a spus Liviu Borha.

Foştii comunişti sunt încă pe funcţii

Preşedintele de la Memorialul Revoluţiei, Traian Orban consideră că legea nu s-a aprobat prea târziu întrucât foştii comunişti sunt încă în puterea vârstei. „În decembrie 1989 aveau în jur de 25-30 de ani. Acum sunt în jur de 50-55 de ani, oameni activi, oameni în toată puterea”, a spus Orban. Potrivit legii, persoanele lustrate numite pleacă din funcţii după 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Lustraţiei.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite