Cine erau avarii, stăpânitorii Banatului timp de peste două secole. Kgahanatul a fost înfrânt de Imperiul Bulgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După sarmați, huni, gepizi, în anul 568, în Banatul istoric de azi a apărut o nouă putere: avarii, un popor migrator provenit din Asia Centrală a cărui limbă era probabil din grupul limbilor turcice. Inițial, și-au stabilit un hanat pe râul Volga, ulterior în Europa Centrală, în Câmpia Panonică.

Khaganatul avar în anul 602 FOTO Wikipedia
Khaganatul avar în anul 602 FOTO Wikipedia

În anul 568, un alt popor nomad a apărut în zona Banatului – avarii. Aceștia au ocupat zona întregii câmpii panonice, astfel încât Banatul a devenit parte a Kaganatului lor, așa cum se numește forma organizației lor sociale, adică “de stat”.

În partea de sus a ierarhiei se află principalul Kagan –Khan și există Khans în poziții inferioare. Avarii au găsit slavi în zona pe care o ocupau. Ei i-au subjugat și așa că apare o simbioză a nomazilor și a coloniștilor. Slavii se ocupau de agricultură, iar avarii de creșterea bovinelor. Avarii i-au inclus pe slavi și în campaniilor lor din Bizanț, de unde au adus pradă bogată prin jefuire. Aceste asedii au avut loc inclusiv în orașe mari precum Salonic sau Constantinopol. Avem celebrul asediu avar-slav al Constantinopolului în 626

Avarii au rămas puterea conducătoare în zona Banatului din a doua jumătate a secolului al VI-lea (568) până la începutul secolului al IX-lea, când această zonă a fost ocupată de bulgari.

Descoperirea unui cimitir avar
Descoperirea unui cimitir avar

O perioadă atât de mare de conducere este împărțită în timpul Primului și al Doilea Kaganat.

Primul se încheie în jurul mijlocului secolului al VII-lea, când începe al doilea.

Ceramica slavă în timpul Primului Kaganat Avar a fost realizată în principal prin frământare, fără utilizarea unui troliu. De obicei nu este decorat.

În al Doilea Kaganat a început să se facă mai multe vase pe o troliu manual, cu amestecuri complet diferite de lut.

În ambele grupuri de ceramică, aproape totul este producția de oale de gătit, în timp ce vesela este probabil din lemn. Apar și ustensilele de bucătărie desinate prăjirii cărnii sau a aluatului. În plus față de activitățile economice obișnuite de care se ocupau slavii aici, s-a stabilit la acst loc că fierul se obținea din minereu de noroi.

Avarii locuiau în yurte și căruțe

Avarii, ca și alți nomazi din această zonă, spre deosebire de slavi, nu au lăsat urme ale așezărilor lor pentru că locuiau în corturi –yurte și căruțe. Slavii și-au ars în mod tradițional morții și au așezat rămășițele în gropi puțin adânci, într-o urnă sau fără urnă, dar treptat sub influența avarilor, în special în al doilea Kaganat, unii slavi par să fi trecut la îngroparea scheletică a morților, cum făceau în mod tradițional toți nomazii.

Și anume, în al doilea Kaganat, a existat un grad ridicat de unificare a culturii materiale, astfel încât uneori, fără analize antropolice, este dificil să se stabilească etnia resturilor defunctului.

Ca toate alianțele tribale nomade, avarii erau amestecați etnic. În afară de un număr mare de savi, pe lângă avari, sunt cunoscute și unele popoare bulgare, precum Kutrigur. Există date că avarii au luptat împotriva bulgarilor pentru supremație în Kaganate. Cu toate acestea, avarii au păstrat dominația asupra Kaganatului.

În nordul Banatului, în apropierea așezării Mokrin, a fost explorat un cimitir din timpul Primului Kaganat, care, în funcție de caracteristice arheologice, poate fi conectat cu acest popor.

Morminte din perioada avară

Mormintele din perioada Avar au propriile lor specificități. Mormintele bărbaților conțin adesea părți ale echipamentului militar cel mai adesea rămășițele arcurilor și săgeților, și sunt caracteristice și curele de războinic, care aveau seturi întregi de obiecte decorative metalice și chiar funcționale pe partea din piele.

Rareori există morminte ecvestre în care războinicii sunt îngropați cu un cal, care este, de asemenea, echipat cu diverse centuri decorative și alte detalii.

Timpul Primului Kaganat este din punct de vedere istoric mai dinamic. În acel moment, avarii au atacat Imperiul și au luat pradă bogată de acolo.

Descoperirile arheologice ale echipamentului militar sunt mai bogate decât în al doilea Kaganat, iar seturile de centrui sunt adesea realizate din aur și argint. Pe vremea celui de-al doilea Kaganat, viața era mai liniștită, nu mai exista un Imperiu care să fi fost sursa campaniilor avare, așa că există obiecte mai modeste în morminte, cel mai adesea din bronz, pe care erau aplicate elemente aurite.

În ceea ce privește datele din surse scrise, trebuie menționată în special o bătălie care a avut loc în zona Banatului. În 602, regele Mauritius a ordonat conducătorului militar Priscus să intre în luptă cu avarii. Bătălia a avut loc pe teritorul barbar, potrivit unor cercetători din zona dintre Kovin și Veliki Rit între Alibunar și Vârșeț. Cu această ocazie, avarii au fost alungați în niște mlaștini și astfel au pierdut bătălia încecându-se.

Harta Europei în anul 1814
Harta Europei în anul 1814

Doi ani mai târziu, regele Mauritius a cerut armatei să petreacă iarna pe partea stângă a Dunării, în țara slavă.

Bulgarii au nimicit khaganatul avar

La începutul secolui al IX-lea, Kaganatul avar s-a dezintegrat sub influența a două forțe. Erau francii din vest și bulgarii din est. Statul bulgar era în creștere la acea vreme și, în același timp în care ocupa părțile din est a Kaganatului avar, a devenit un imperiu, cunoscut ca Primul Imperiu Bulgar. Apoi, teritoriile Banatului, dar și Backa și Srem au căzut sub stăpânirea sa, iar granițele vestice ale Buglariei s-au extins până la Drava.

În Banat, compoziția populației probabil nu s-a schimbat semnificativ. În Kaganatul avar, precum și sub noul stăpân, majoritatea populației erau slavi.

Teritoriul bănăţean era, până la moartea ţarului Simeon I al Bulgariei, în 927, o marcă a ţaratului bulgar. Ieşirea voievodatului de sub tutela bulgară s-a produs înainte de 934, când bulgarii sunt învinşi de armatele maghiare conduse de Zuard, Cadusa şi Boyta.

Khaganatul avar a fost înfrânt în urma mai multor campanii ale francilor, desfăşurate între 791 şi 797. Aşadar, Banatul se afla sub dominaţie avară. Pe valea Mureşului inferior şi pe malul stâng al Tisei s-au descoperit numeroase cimitire avare. Concentrarea de situri avare indică un centru de putere. Tezaurul de la Sânnicolaul Mare stă mărturie. După dispariţia khaganatului avar, Pannonia a devenit o marcă a statului franc.  

Profitând de campaniile france, Bulgaria a atacat şi ea partea răsăriteană a khagatului avar, în 804-805, stabilindu-şi noua frontieră de nord-vest pe Tisa inferioară. Zona dintre Tisa şi Dunăre a rămas un teritoriu al nimănui până în 827, când khaganul bulgar Omurtag (814-831) a atacat marca francă şi a cucerit ţinutul Srem, pe care Bulgaria l-a păstrat şi după încheierea păcii, în 832”, a scris istroicul Alexandru Madgearu, în "Geneza şi evoluţia voievodatului bănăţean din secolul al X-lea".

Harta Europei în anul 650
Harta Europei în anul 650

Informațiile au fost publicate într-un album realizat în cadrul proiectului transfrontalier România-Serbia “Promovarea turismului în zona transforntalieră a Banatului prin valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite