Chevrolet, una dintre mărcile preferate ale românilor în perioada interbelică. Chiar şi Jandarmeria avea o asemenea maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre maşinile preferate de timişoreni în perioada interbelică a fost marca Chevrolet, fabricată de General Motors. Dovada succesului pe piaţa timişoreană o reprezintă cele 61 de automobile înregistrate până în 1929.

În anul 1909, un inginer francez stabilit în America, Louis Chevrolet (1878-1941), a pus bazele fabricii de automobile care îi poartă numele. Fabrica a fost preluată de General Motors în 1912, iar Chevrolet a devenit una dintre cele mai populare şi bine vândute maşini din lume, aflăm de la Vlad Capotescu, în „Automobilele în Timişoara interbelică”. 
 

În perioada interbelică, reprezentanţa Chevrolet de la Timişoara, a fost una dintre primele deschise în România. S.R.A. Leonida&Co a funcţionat din 1925 până în 1940, pe strada Regina Maria nr.3 şi nr.4, în Palatul Băncii Franco-Române situat între palatele Băncii Timişeana şi Ciobanu (unde se află azi agenţa Tarom).

S.R.A. Leonida&Co era o societate din Bucureşti, cu filială în Timişoara.

„În anul 1927, este lansat modelul Capitol, care în câţiva ani a devenit una dintre cele mai bine vândute maşini. Fiecare automobil nou vânut era însoţit de un Manual de instrucţie tipărit în limba română”, scrie Vlad Capotescu.

Conform reclamelor din acea epocă, maşinile putea fi cumpărate cu preţuri între 150.000 de lei (Touring, Roadster) şi 230.00 de lei (limuzina Imperial).

Dovada succesului pe piaţa timişoreană o reprezintă cele 61 de automobile Chevrolet înregistrate până în 1929. 

image


 

„În fiecare zi, tot mai mulţi oameni aleg maşinile naostre pentru frumuseţea, rafinamentul şi comoditatea lor”, spune o reclamă din Temesvarer Zeitung.

„În anul 1928, apărea modelul National comercializat în şase versiuni de caroserie: cabriolet, coach, coupe, imperial-landau, roadster şi touring. National Touring înregistrat cu numărul 1100-Tms, deţinut de Brigada 5 Jandarmi din Timişoara, se pare că a fost utilizat în misiuni diverse, din moment ce apare forografiat într-o ilustrată în oraşul Deva, din anul 1930. Parcurgerea unei distanţe mai mari de 100 de kilometri faţă de locul de reşedinţă, pe drumuri de piatră sau nemodernizate, cu viteza medie de 25-30 de kilometri pe oră, trebuia să fie interesantă”, a mai scris Capotescu, în „Automobilele în Timişoara interbelică”. 

image

Accidente cu Chevroleturi
  

În ziarele vremii sunt numeroase ştiri legate de accidente în care au fost implicate maşini Chevrolet.

„Accident de circulaţie. Trăsura Nr.841 Tmş, mergând pe b-dul Carol s-a ciocnit cu trăsura săteanului Ion Szamardi, din comuna Iosifălău, judeţul Timiş-Torontal. Calul lui Szamardi a fost grav rănot la picioare”, a scris Vestul.

„Un automobile lovit de tramvai, în str. Alba Iulia. În str.Alba Iulia din Cetate s-a întâmplat un grav accident de automobil. Maşina d-lui inginer Hossu, s-a oprit pe partea stângă a străzii pe unde trec şi tramvaiele. La un moment dat, tramvaiul No.107 condus de vatmanul Ion Lucaci, s-a ciocnit cu automobilul, care a suferit stricăciuni grave. Accidente de persoane n-au fost”, scria Curierul Banatului.

„Accident de automobil pe străzile Timişoreii. Automobilul No.1283 Tmş, condus de şofurul Varga Toth Alex s-a ciocnit cu automobilul No.144 Tmş, condus de şofeurul Rath Gh. Din com.Ciacova în Bulevardul Ferdinand, în faţa Camerei de Comerţ. Automobilele au suferit mici stricăciuni”, aflăm din ziarul Vestul.

image


Citiţi şi:

FOTO Cum arătau primele modele de Fiat care au circulat în România. Era maşina omului de rând în perioada interbelică
 

FOTO Maşinile din perioada interbelică. Ce marcă a rămas în istorie pentru prima participare românească la Raliul Monte-Carlo, în 1928


Câte maşini erau înmatriculate în Timişoara în 1925. Peste o sută dintre ele erau marca Ford

FOTO Vizita Regelui Carol al II-lea la Timişoara. Imagini cu monarhul într-o superbă limuzină Hispano-Suiza

Maşinile timişorenilor din perioada interbelică, o carte-document cu peste 150 de fotografii inedite


EXCLUSIV Circula pe străzile Timişoarei după Al Doilea Război Mondial. Povestea celui mai bătrân autoturism din oraş

O superbă maşină americană postbelică pe străzile Timişoarei, în plină eră stalinistă. „Una dintre ultimele maşini vestice importate oficial în România“
 

Colecţie inedită cu cele mai vechi permise de conducere din România. Timişoreanul Francisc Keller deţinea, în 1927, carnet pentru a conduce un Ford T
 

Ingeniozitate. Un timişorean cumpăra şasiuri de Chevrolet şi le transforma în camioane şi autobuze

Fotografii neştiute din Timişoara anilor '40. Ofiţeri nazişti fericiţi să se afişeze cu proprietarul unei maşini Dodge superbe

FOTO Maşinile timişorenilor în perioada interbelică: „Preferau modelele făcute în Europa: Mercedes, Ford, Opel sau Fiat. Circulau şi zece Rolls-Royce-uri“
 

FOTO Maşinile fabricate în vestul României: Marta, prima de pe teritorul ţării, Malaxa, cea „furată“ de sovietici, şi „Lăstunul“ visat de Ceauşescu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite