Cât de grave sunt alergiile provocate de fructele de pădure. „Copilul poate prezenta tulburări digestive grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele sezon, în special cele cunoscute generic sub numele de fructe de pădure, pot crea probleme grave pentru copiii care suferă de alergii.

Nimeni nu este scutit de alergii. Chiar dacă nu aţi avut niciodată probleme de aceste gen, trebuie să ţineţi cont că, indiferent de vârstă, nu se ştie când pot apărea alergiile. Dacă v-aţi întrebat care sunt semnele care apar atunci când cineva are o alergie, medicul timişorean Mihai Gafencu vine cu explicaţia.

„Alergiile se pot manifesta prin ceea ce numim noi reacţie urticariană, adică prin înroşirea pielii şi mâncărime, până la reacţii ce sfidează viaţa. Până la şocurile alergice care în diverse situaţii pot duce la umflarea limbii, umflarea buzelor şi a unor componente din jurul aparatului respirator, în partea lui superioară, care nu permit intrarea aerului. Alergiile se pot manifesta prin lăcrimare, prin sufocare. Copilul poate prezenta tulburări digestive grave, urmare a reacţiei alergice. Furia unei alergii extreme poate să fie un real pericul pentru viaţa copilului”, a declarat Gafencu.
 

Situaţia este uşor de stăpânit dacă se pacientul se prezintă rapid în serviciile de urgenţă, afirmă medicul.

„Pentru cazurile grave există acel EpiPen, există penul cu adrenalină în ţările civilizate ale Europei, dar încet-încet lumea începe să ştie de el şi în România. Dar trebuie să se ştie că prezentarea de urgenţă la medic este o condiţie a supravieţuirii. Alergia poate să apară la orice vârstă. Poţi să nu fi alergic până la 50 de ani, iar de la acea vârstă să faci, de exemplu, alergie la un fruct de mare”, a spus medicul de la Spitalul de Copii din Timişoara.

Medicul avertizează că adoratele deserturi, datorită componentelor din care sunt făcute, pot fi surse de alergie.

“Mâncăm diverse tipuri de dulciuri, de la îngheţată până la torturi. Toate cremele care sunt servite, care sunt din fructe, care sunt făcute cu ou şi părţi din produsele lactate, componentele din blat, care au componente care nu sunt băgate în seamă, cum ar fi de exmplu arahidele, pot să fie preficuloase. De asta e important avizarea produselor cu potenţial alergenic”, a mai spus Gafencu.

Frunctele sezon, în special al celor cunoscute generic sub numele de fructe de pădure, pot crea probleme pentru copiii care suferă de alergii. 

„Alergiile care vin odată cu fructele cu păr sunt destul de periculoase şi nu rare. Cele mai întâlnite exemple sunt legate de alergia provocată de consumul de căpşuni, zmeură, mure, frăcuţe şi alte fructe de pădure. Acestea pot să producă alergii. Dacă copilul a fost alergic la ceva e bine să-i facem testele potrivite la alergolog”, a mai spus Mihai Gafencu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite