Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, intră în reparații din 2024. Are aproape șase secole FOTO

0
Publicat:

Consiliul Județean Timiș, care adminstrează Castelul Huniade, a stabilit trei finanțări mari pentru reabilitarea celei mai vechi clădiri din Timișoara. Lucrările pot începe în 2024, fiind trei proiecte de peste 20 de milioane de euro.

Sala de Marmură a Castelului Huniade FOTO Ștefan Both
Sala de Marmură a Castelului Huniade FOTO Ștefan Both

Castelul Huniade din Timişoara, ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe ruinele vechiului castel construit în timpul domniei lui Carol Robert de Anjou, se află de mulţi ani într-o stare deplorabilă. Porțile muzeului sunt închise de mai bine de 17 ani, iar în acest timp autorităţile au tot încercat să facă diferite lucrări. Toate au fost însă abandonate, iar finanțările pierdute.

Curtea castelului FOTO Ștefan Both
Curtea castelului FOTO Ștefan Both

Pentru redeschiderea completă a castelului, ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro, jumătate din fonduri fiind deja obținute prin diferite finanțări.

Castelul FOTO arhivă Adevărul
Castelul FOTO arhivă Adevărul

Vestea bună este că încă din 2023 au fost stabilite trei finanțări mari pentru reabilitarea castelului, iar lucrările pot demara în 2024.

Este vorba de o finanțare de aproximativ 5 milioane de euro prin PNRR, prin care se va reabilita aripa de nord, și încă un proiect 6 milioane de euro, prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, prin care se va reabilita întreaga parte de sud a castelului.

De asemenea, există un proiect strategic cuprins în Programul Operațional de Cooperare Transforntalieră România-Ungaria, de unde vor mai veni aproximativ 10 milioane de euro, pentru dotarea și amenajarea castelului după lucrările de consolidare și reabilitare. Restul lucrărilor se vor putea face din bani din bugetul Consiliului Județean Timiș.

A fost făcut un proiect tehnic pentru întreg castel. Putem vorbi de intrarea în execuție efectivă a Castelului Huniade în 2024. Am obținut de la Primăria Timișoara și autorizația de construire. O mare parte din avise au fost obținute. Primul contract de finanțare pe care îl semnăm este cel din Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic. Imediat după ce preluăm proiectul tehnic, vom trece la procedura de achiziție publică pentru execuția în teren a lucrărilor. E o licitație deschisă, la care pot participa și firme de nivel european și chiar ne dorim acest lucru”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Intrarea în castel FOTO Ștefan Both
Intrarea în castel FOTO Ștefan Both

Lucrările ar dura aproape patru ani, însă castelul ar putea fi deschis publicului și pe bucăți, pe măsură ce se încheia câte un proiect.  

Ce lucrări se vor face la castel

Conform expertizei tehnice, construcţia este avariată şi degradată în principal din cauza tasărilor diferenţiate, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. De asemenea, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari. 

Se vor face lucrări şi pentru realizarea unor lifturi interioare cu structură metalică, iar în pod se vor amenaja o bibliotecă şi un spaţiu multifuncţional. 

Sunt necesare şi lucrări pentru asanarea umidităţii în construcţie, hidroizolaţii, refacerea instalaţiilor de apa şi canalizare. 

Proiectul de la castel
Proiectul de la castel

Cât priveşte faţadele, clădirea va fi vopsită în culori compatibile cu cele ale construcţiei iniţiale. 

Trebuie refăcută instalaţia electrică, iluminatul exterior arhitectural, implementarea unui sistem de stingere a incendiilor şi supraveghere video. 

Cei de la CJ Timiș ar vrea să acopere curtea interioară cu sticlă, pentru ca locul să poată fi folosit pentru expoziţii permanente şi evenimente artistice, însă aceast plan nu a primit încă aprobările necesare, fiind vorba de o intervenție într-un monument istoric de Clasa A.

Sala de Marmură, deschisă în anul Capitalei Culturale a Europei

În vara anului 2023, Sala de Marmură de la parterul Castelului Huniade a fost deschisă în cadrul Bienalei Art Encounters. A fost un moment multe așteptat de timișoreni, chiar dacă s-au putut bucura doar de o părticică din castel.

În Sala de Marmură au expus lucrări artiști din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și India.

Sala de Marmură a Castelului Huniade FOTO Ștefan Both
Sala de Marmură a Castelului Huniade FOTO Ștefan Both

Pentru anul Capitalei Culturale a Europei, autoritățile ar fi dorit să deschidă și partea de nord-vest a castelului, care a fost consolidată, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Cea mai veche clădire din Timişoara 

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara. A fost ridicat de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, în anul 1315, reconstruit de către Ioan Huniade, între 1443-1447, s-a păstrat sub forma patrulateră în jurul curţii interioare. 

Castelului Huniade FOTO arhivă Adevărul
Castelului Huniade FOTO arhivă Adevărul

În actualul său aspect, Castelul a fost refăcut după multiplele avarii suferite în luptele din timpul Revoluţiei de la 1848-1849. Faţada principală a fost reconstituită, în maniera romantică, în 1856 (an înscris pe frontispiciul porţii principale).  

Castelul Huniade a găzduit până să fie închis secţiile de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite