B─ârbat amendat pentru c─â a lezat imaginea Poli┼úiei afi┼č├ónd o caricatur─â din ÔÇ×Ca┼úavencuÔÇť la intrarea ├«n bloc. Judec─âtorii au men┼úinut amenda

0
0
politisti spate
FOTO Arhiv─â

Un dosar din arhiva Judec─âtoriei Timi┼čoara scoate la iveal─â faptul c─â un cet─â┼úean a fost amendat cu suma de 1.000 de lei pentru c─â a afi┼čat, la avizierul de la intrarea ├«n bloc, o caricatur─â cu con┼úinut obscene din ÔÇ×Ca┼úavencuÔÇť prin care a ÔÇ×├«njosit ┼či lezat imaginea Poli┼úiei Rom├óneÔÇť. Sanc┼úiunea a fost men┼úinut─â de judec─âtori.

Aflat ├«n conflict permanent cu pre┼čedintele asocia┼úiei de locatari din care face parte, un timi┼čorean care locuie┼čte pe Calea Circumvala┼úiunii a fost reclamat la Poli┼úie de pre┼čedintele asocia┼úiei dup─â ce a lipit pe avizierul de la intrarea ├«n bloc o caricatur─â din ÔÇ×Ca┼úavencuÔÇŁ prin care era luat─â ├«n der├ódere Poli┼úia Rom├ón─â.

├Än urma reclama┼úiei f─âcute de pre┼čedintele asocia┼úiei, cet─â┼úeanul a fost chemat la Poli┼úie, iar ├«n data de 2 august 2017 a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, suma maxim─â prev─âzut─â de lege. Contraven┼úia s─âv├ór┼čit─â: ÔÇ×a lipit la avizierul asocia┼úiei de proprietari un afi┼č cu o caricatur─â de natura a ├«njosi ┼či leza onoarea ┼či demnitatea Poli┼úiei Rom├óne, provoc├ónd totodat─â indignarea locatarilor din imobilÔÇŁ.

Articolul de lege ├«n baza c─âruia a fost aplicat─â amenda este art.2, pct.1 din Legea 61/1991 care prevede c─â ÔÇ×s─âv├ór┼čirea ├«n public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenin┼ú─âri cu acte de violen┼ú─â ├«mpotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natur─â s─â tulbure ordinea ┼či lini┼čtea public─â sau s─â provoace indignarea cet─â┼úenilor ori s─â lezeze demnitatea ┼či onoarea acestora sau a institu┼úiilor publiceÔÇŁ este contraven┼úie.

Procesul pentru anularea amenzii, pierdut ┼či ├«n prim─â instan┼ú─â ┼či ├«n apel

B─ârbatul amendat de Poli┼úie a contestat amenda ├«n instan┼ú─â, ar─ât├ónd c─â inten┼úia sa a fost aceea a-i amuza pe ceilal┼úi colocatari ai imobilului. ÔÇ×Aceast─â caricatur─â provine dintr-un ziar care a fost pus ├«n circula┼úie public─â, iar con┼úinutul acestuia apar┼úine de drept publica┼úiei, iar nu mieÔÇŁ, s-a ap─ârat b─ârbatul.

Prima faz─â a procesului s-a judecat la Judec─âtoria Timi┼čoara. Timi┼čoreanul a pierdut at├ót ├«n prim─â instan┼ú─â, c├ót ┼či ├«n apel, care s-a judecat la Tribunalul Timi┼č. Astfel, judec─âtorii au men┼úinut amenda consider├ónd c─â ÔÇ×din plan┼čele foto depuse ├«n cauz─â, coroborate cu raportul agentului constatator reiese ├«n mod clar fapta petentuluiÔÇŁ.

ÔÇ×Sus┼úinerile petentului cu privire la provenien┼úa desenului expus ├«n anun┼úul asocia┼úiei nu sunt de natur─â s─â ├«nl─âture caracterul contraven┼úional al faptei ├«ntruc├ót publica┼úia din care a decupat desenul era accesibil─â doar clien┼úilor care o cump─ârau, fie ├«n virtutea capacit─â┼úii lor de exerci┼úiu, fie cu acordul p─ârin┼úilor, ├«n cazul persoanelor cu capacitate de exerci┼úiu restr├óns─â. Astfel trebuie s─â se fac─â o distinc┼úie ├«ntre fapta de a pune la dispozi┼úia publicului ┼či fapta de a afi┼ča ├«n public un desen obscen, iar contraven┼úia aplicat─â petentului vizeaz─â aceste din urm─â fapteÔÇŁ, se arat─â ├«n sentin┼úa Tribunalului Timi┼č, care este definitiv─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite