Bani din piatră seacă, în Timișoara. Turismul poate fi o sursă bună de venit în 2023

0
Publicat:

În anul Capitalei Culturale Europene-2023 sunt așteptați circa 500.000 de turiști în Timișoara, dintre care cel puțin 300.000 să fie străini. Timișoara dispune de aproximativ 6.200 de locuri de cazare, plus cele din jurul orașului.

Piața Victoriei din Timișoara FOTO Eye in the sky
Piața Victoriei din Timișoara FOTO Eye in the sky

Principalele agenții de turism românești care aduc în țara noastră vizitatorii străini au fost invitate la Timișoara, pentru o ultimă discuție înainte de începerea programului Capitală Europeană a Culturii – 2023, în 15 februarie, o șansă unică pentru capitala Banatului.

Reprezentanții agențiilor au venit să afle la fața locului ce capacitate de cazare și masă are Timișoara, să vadă principalele atracții turistice și obiectivele importante pentru vizitatori. Mulți timișoreni, care lucrează în industria ospitalieră – dar nu numai, vor avea astfel ocazia să câștige venituri bune. 

Ne gândim atât la 2023, cât și la anii de după. Vrem să poziționăm Timișoara ca un oraș care are ce să ofere și turistului de rând. Vom încerca să dezvoltăm și alte produse de nișă, astfel încât turismul să devină pentru o parte dintre timișoreni o sursă bună de venituri. Mai ales că pentru acest titlu de Capitală Culturală Europeană s-a investit mai mult decât până acum în structuri de turism, de alimentație publică, astfel că oamenii ar trebui nu numai să-și recupereze banii, ci și să câștige. Vrem să ajutăm să crească numărul de joburi prin turism, vrem să îmbunătățim imaginea Timișoarei și să contribuim la bunăstarea populației”, a declarat Simion Giurcă, președintele Asociației pentru Promovarea Timișoarei. 

Simion Giurcă FOTO Ștefan Both
Simion Giurcă FOTO Ștefan Both

Peste 6.000 de locuri de cazare în oraș 

Timișoara dispune la această oră de aproximativ 6.200 de locuri de cazare. Dacă se iau în considerare unitățile de cazare aflate într-o rază de aproximativ 80 de kilometri în jurul Timișoarei, putem să vorbim de peste 10.000 de paturi. 

Industria HoReCa e pregătită pentru Timișoara - Capitală Culturală Europeană. Atât cât am putut face, pentru că în ultima perioadă nu s-a putut face, având în vedere situația cu pandemia, dar pe ceea ce avem, întreaga industrie este pregătită. Suntem convinși că dacă Timișoara va fi la capacitatea maximă, așa cum ne dorim, nu vor fi suficiente locuri de cazare. Și să știți că asta ne dorim. Omul să spună că a venit la Timișoara și nu a găsit loc de cazare. Asta înseamnă că ne facem treaba bine”, a precizat Corina Macri, președintele HoReTim. 

Întâlnirea specialiștilor din turism la Timișoara FOTO Ștefan Both
Întâlnirea specialiștilor din turism la Timișoara FOTO Ștefan Both

Încă se vinde Sibiu ca fostă Capitală Europeană a Culturii 

Specialiștii din industria turismului compară Timișoara cu Sibiul, care s-a ridicat datorită titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007. 

Suntem alături de colegii de aici și încercăm să găsim acele programe și produse care să ne permit să vindem Timișoara, fie la cerere, fie în broșurile partenerilor externi. Cred că Timișoara va putea să beneficieze de avantajele unei Capitale Culturale Europene și va avea boom-ul pe care l-a avut Sibiu acum câțiva ani. Încă se vinde Sibiu ca fostă Capitală Europeană a Culturii. În prezentările din broșuri și cataloage, Sibiul apare prezentat drept Capitală Culturală Europeană în 2007. Cred că Timișoara, dacă își va juca bine cartea, va rămâne încă zece ani fostă capitală culturală”, a declarat Ovidiu Tudor, președintele Ascoației Incoming România. 

În anul Capitalei Culturale Europene, într-un scenariu optimist, sunt așteptați circa 500.000 de turiști în Timișoara, din care cel puțin 300.000 să fie străini.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite