Timișoara a primit ștafeta ca noua Capitală Culturală Europeană. Ceremonie festivă la Muzeul Acropole din Atena

0
0

Timișoara a primit oficial prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, alături de orașele Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia). Schimbul de ștafetă s-a făcut la Muzeul Acropole din Atena (Grecia).

Alexandra Rigler și secretarul de stat Demeter András FOTO John Stathis
Alexandra Rigler și secretarul de stat Demeter András FOTO John Stathis

Schimbul de ștafetă între fostele și viitoarele Capitale Culturale Europene a avut loc în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul Acropole din Atena, în prezența vicepreședintele Comisiei Europene, grecul Margaritis Schinas. Cele trei Capitale Culturale Europene din anul 2022 au fost Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia).

Evenimentul „O flacără pentru cultură și un viitor comun” a fost marcat de momente artistice și de discursurile reprezentanților fiecărui oraș prezent.

Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timișoara la acest eveniment simbolic.

Evenimentul a fost un nou prilej de a reaminti sensul Capitalelor Europene ale Culturii, ca proiecte unice care celebrează cultura europeană. Misiunea lor este de a conecta oamenii, orașele și țările și contribuie la consolidarea Europei într-un mod durabil”, au transmis cei de la Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Atena a fost primul oraș care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 1985, la inițiativa fostei ministre a Culturii a Greciei, Melina Mercouri, și a omologului său francez Jack Lang. Obiectivul a fost acela de a aduce cetăţenii europeni aproape, prin cultură, istorie și valori comune. 

Proiectul de Capitală Europeană a Culturii al fiecărei țări care a câștigat acest titlu de-a lungul anilor este un efort comun al autorităților, al oameni de cultură și al cetățenilor. În contextul acestui prestigios titlu, sute de artiști, instituții, voluntari și cetățeni construiesc proiecte durabile în orașul sau regiunea lor, contribuie la dezvoltarea sa culturală, socială și economic”, mai spun cei de la Centrul de Proiecte.

Toate orașele, foste și actuale Capitale Europene a Culturii, sunt membre ale Familiei Capitalelor Europene a Culturii (ECoC Family).

Între ele există o permanentă colaborare prin proiecte comune, schimburi de idei și bune practici, lucru care întărește cooperarea transfrontalieră.

Ungurii de la Veszprem vor începe primii anul cultural 2023, în 21 ianuarie, grecii - în 2 februarie, iar Timișoara a stabilit deschiderea oficială în weekend-ul 17-19 februarie, cu peste 50 de evenimente, de la concerte în aer liber, expoziții, la teatru în spații neconvenționale sau premiere de film.  

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri