Austriac condamnat în România la închisoare cu executare după împușcarea unui câine fără stăpân

0
0

Un pensionar austriac stabilit în România, lângă Timișoara, a fost condamnat definitiv la doi ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru contrabandă, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uciderea unui câine fără stăpân.

Câinele împușcat era „suspectat” că a atacat câinele austriacului FOTO Arhivă
Câinele împușcat era „suspectat” că a atacat câinele austriacului FOTO Arhivă

Setința prin care pensionarul austriac a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare a fost pronunțată de Curtea de Apel Timișoara. Potrivit sentinței de condamnare, dosarul penal pe numele cetățeanului austriac, cu reședință temporară în România, a fost deschis în 2 ianuarie 2022, când o angajată de la stația CFR - Timișeni din comunitatea Șag a auzit mai multe bubuituri, crezând că sunt petarde sau artificii.

Ieșită afară, femeia l-a văzut pe bărbat „care pleca dinspre vechea sală de aşteptare a stației, înspre spatele gării, din interiorul vechii săli de așteptare auzindu-se mai multe zgomote care proveneau de la câini”.

A împușcat câinii suspectați că i-au atacat câinele

Mergând la vechea sală de așteptare a stației, femeia a văzut un câine împușcat și a sesizat Poliția. În urma anchetei s-a descoperit că austriacul este, în Austria, deținător legal a unei arme de vânătoare, a unei puști de tir și a unui pistol Glock. Ancheta a mai arătat că austriacul a introdus armele în România fără a avea acest drept.

Astfel, bărbatul a fost trimis în judecată pentru contrabandă, nerespectarea armelor și munițiilor și uciderea animalelor. Austriacul a declarat că „nu a declarat lucrătorilor vamali armele și muniția transportate de acesta, nefiind sigur că este necesar să fie autorizat și pe teritoriul României pentru a deține, purta și folosi armele și munițiile letale”.

„Inculpatul a arătat că întrucât câinele său fusese mușcat de o haită de câini care se aflau în zona gării din Șag, a luat de la locuința sa pistolul și a mers la gară cu intenția de a împușca acei câini. Într-una din încăperile dezafectate ale gării din localitatea Șag inculpatul a găsit mai mulți câini, a tras mai multe focuri de armă spre ei, iar aceștia au fugit afară speriați, iar unul pe care l-a nimerit a murit pe loc”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.

De ce a fost condamnat austriacul la închisoare cu executare

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au descis să îl trimită pe austriac la închisoare, considerând că „doar executarea pedepsei în regim de detenție poate să ducă la reeducarea inculpatului, conștientizarea semnificaţiei sociale a activităţi ilicite comise şi reeducarea acestuia”.

Magistrații au avut în vedere și declarația angajatei CFR, care a arătat că în momentul în care l-a văzut pe bărbatul cu pușca „i-a cerut să se oprească certându-l pentru ce a făcut, moment în care bărbatul s-a întors îndreptând spre ea o armă şi spunându-i că dacă ţipă şi nu îl lasă în pace, o va împuşca şi pe ea şi o va omorî”.

„Martora mai precizează că văzând că pe armă s-a aprins un led roşu s-a întors şi a fugit în birou închizând uşa de teamă să nu vină”, se mai arată în sentință.

Judecătorul a mai declarat că bărbatul „a încercat să acrediteze ideea potrivit căreia uciderea câinelui a fost determinată de atacarea câinelui său de o haită de câini”.

„Curtea reţine că la dosarul cauzei nu există nicio reclamaţie făcută de inculpat autorităţilor aşa cum ar fi fost normal, respectiv inculpatul ar fi trebuit să sesizeze autorităţile competente pentru a lua măsuri împotriva haitei de câini pe care o bănuia că i-a atacat câinele şi pe el. Mai mult, inculpatul avea posibilitatea de a-şi plimba animalul de companie într-o altă zonă, cu atât mai mult cu cât ştia de zona în care se adăpostea şi locuia haita de câini”, se mai arată în sentința De condamnare a Curții de Apel Timișoara.

A tras fără să știe în cine trage

În proces, asutriacul a declarat că „se afla într-o stare de tulburare psihică generată de atacarea câinelui său şi astfel a mers la gară unde ştia că se adăposteşte haita de câini şi a tras la întâmplare, în întuneric”.  

„Este cu atât mai gravă activitatea ilicită a inculpatului cu cât declaraţiile sale potrivit cărora a tras” în întuneric şi nu ştia ce a ochit” lasă loc posibilităţii ca în locul câinelui ucis să se fi aflat un om”, au mai subliniat judecătorii.

Curtea de apel mai arată că bărbatul a cerut să nu fie trimis la închisoare pentru că suferă de dispnee de somn şi boala picioarelor neliniştite, afecțiuni pentru care nu poate suporta regimul de detenție, dar nu au fost depuse documente doveditoare.

„S-a mai invocat de către apărare împrejurarea potrivit căruia inculpatul este singur, nu are familie şi copii iar câinele pe care îl are ar avea de suferit în urma menţinerii modalităţii de individualizare a pedepsei. Instanţa de apel reţine că din procesul verbal de percheziţie domiciliară rezultă că inculpatul locuiește cu soția, sens în care instanţa de apel reţine că păstrarea modalităţii de individualizare judiciară a pedepsei aplicată de instanţa de fond nu ar lăsa câinele inculpatului singur, soţia acestuia putându-se ocupa de el”, au mai arătat judecătorii Curții de Apel Timișoara.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri