Anunț de angajare: „Singura condiție, să nu aveți copii sub 7 ani“. Cum este explicată cerința pentru post

0
Publicat:

O antreprenoare din Dumbrăvița, județul Timiș, a stârnit controverse aprinse pentru un anunț postat pe grupul de Facebook al localității, în care arăta că angajează, pentru muncă de birou, „o doamnă sau domnișoară”, iar „singura condiție este să nu aibă copil sub vârsta de 7 ani”.

Un anunț de angajare a stârnit controverse aprinse pe un grup de Facebook din Timiș FOTO Pixabay
Un anunț de angajare a stârnit controverse aprinse pe un grup de Facebook din Timiș FOTO Pixabay
Anunțul a fost șters la scurt timp după ce a fost postat, în urma comentariilor
Anunțul a fost șters la scurt timp după ce a fost postat, în urma comentariilor

În urma acuzațiilor de discriminare, antreprenoarea și-a cerut scuze, arătând că nu a vrut să discrimineze, și a șters mesajul.

Contactată de „Adevărul”, autoarea postării a explicat că nu a vrut să discrimineze niciun moment, dar a pus condiția copilului sub 7 ani pentru că una dintre fostele angajate a avut un copil de trei ani care se îmbolnăvea foarte des. Din acest motiv, angajata lipsea, iar celelalte două angajate erau suprasolicitate.

„Noi suntem trei fete care lucrăm în birou și în a doua parte din lună volumul de muncă este foarte mare. Nu ne permitem să rămânem fără un om. Acela a fost scopul. Nu am vrut să discriminez pe cineva, Doamne ferește. S-a dorit să fie o doamnă sau domnișoară pentru că suntem doar fete în birou, este un job cu muncă la calculator între care stăm ca fetele și lucrăm. Mi-a părut rău de interpretare, nu am vrut să discriminez”, a declarat antreprenoarea.

Șefa ITM Timiș, Ileana Mogoșanu, a declarat că așa cum a fost formulat anunțul este discriminatoriu. Ea a arătat că anunțul de angajare trebuie să fie general, pentru post, urmând ca selecția să se facă, în funcție de necesitățile angajatorului, în urma interviului.

Ileana Mogoșanu a mai arătat că un angajator nu poate fi tras la răspundere pentru modul în care și-a selectat angajatul decât dacă transmite în scris motivul respingerii, iar acesta este unul discriminatoriu.

„Angajatorul are dreptul să își selecteze angajatul. Discriminarea poate fi dovedită dacă este scris undeva că nu ai fost admis la interviu pentru că ai un copil, pentru că ești bărbat sau femeie. Dacă nu este scris, nu se poate dovedi că ai fost respins pe motive de genul ăsta”, a explicat Ileana Mogoșanu.

Explicațiile unui expert în recrutare de personal

Mark Miksi, reprezentant al unei importante firme de recrutări de personal, a explicat pentru „Adevărul” că la formularea unui anunț de angajare trebuie acordată atenție modului în care este conceput anunțul, pentru a nu se face niciun fel de discriminare.

„Aici nici nu e vorba de femei care să nu aibă copil sub 6 ani. E vorba de femeie. Pur și simplu nu ai avea niciun motiv să angajezi femeie sau bărbat. Ideea e că trebuie să te gândești la competențe în momentul în care cauți o persoană. Suntem în căutarea unui candidat care să aibă anumite cunoștințe, anumite abilități, anumite studii, anumite caracteristici și atât. Nu femeie, bărbat, tânăr, bătrân. Astea toate sunt forme de discriminare”, a explicat Mark Miksi.

Specialistul a mai declarat că în momentul angajării „lucrurile se separă de la sine”.

„Dacă tu ai nevoie de manipulant marfă, instinctual e să spui că angajezi bărbați care să manipuleze marfa. Nu. Angajezi candidat care să manipuleze marfă. O să vezi că femeile nici n-o să aplice și dacă chiar aplică femei, e foarte posibil să fie femei care sunt obișnuite cu munca fizică și să se descurce mai bine decât bărbații”, a mai explicat specialistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite