Antrenor din staff-ul românului declarat tenismenul anului în Europa, despre pericolul „specialiştilor” în sport care se promovează agresiv pe Facebook
0Şef al Catedrei de Sport din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul "Regele Mihai I al României" Timişoara, monitor international de schi, antrenor de tenis şi preparator fizic al lui Nini Dica, tânărul din Timişoara declarat jucătorul de tenis al anului în Europa, Petru Mergheş lansează un apel prin care îi îndeamnă pe părinţi să îşi îndrume copiii spre sport, dar să fie atenţi pe mâna cui îşi lasă copiii.
„În ultimii 27 de ani societatea noastră a parcurs un proces complex de transformare cu plusuri şi minusuri în plan structural, economic, socio-cultural. În acest proces de transformare şi sportul de masă şi de performanţă a avut de suferit, fapt confirmat şi de rezultatele slabe înregistrate în ultimii ani în ramurile de sport în care dădeam ora exactă la nivel mondial: gimnastică, handbal, canotaj, caiac, lupte, box, haltere”, susţine Petru Mergheş, conferenţiar universitar, monitor internaţional de ski, antrenor de tenis, preparator fizic şi kinetoterapeut în cadrul CS Sport4fun Timişoara.
Preparator fizic şi primul antrenor al lui Nini Dic, tânărul timişorean declarat jucătorul de tenis al anului în Europa, la categoria U16, Petru Mergheş susţine că „am ajuns sa avem aşteptări de la sportivi trecuţi de 30 ani deoarece nu mai există bază de selecţie, copiii nu mai fac sport de performanţă, calitatea psiho-pedagogică şi profesională a celor care modelează materialul uman este îndoielnică”. „Acolo unde mai sunt structuri finanţate, de cele mai multe ori sunt aduşi jucători din străinătate fără a se crea pepiniere la nivel de copii. Înainte, existau structuri sportive bine organizate cu personal calificat, sistem metodic, obiective şi mijloace. Tinerii antrenori care intrau în sistem aveau de la cine învăţa. Chiar dacă mai sunt rezultate sporadice în unele ramuri din sport, nu sunt rezultatul sistemului ci doar al muncii, talentului şi implicării tripletei sportiv-antrenor-părinte”, arată profesorul timişorean.
Petru Mergheş susţine că în momentul de faţă sistemul nu este pregătit să valorifice capitalul de imagine şi rezultatele sportivilor din unele ramuri sportive cum e tenisul sau scrima. Profesorul apreciază creşterea numărului de persoane între 30-50 care îşi schimba stilul de viaţă şi practică exerciţiul fizic sub diferite forme, alergare, inot, ciclism, schi. Problema cea mare, susţine Petru Mergheş, este la copii.
„Din păcate, la nivelul copiilor statisticile la nivel european arată îngrijorător, sedentarismul şi obezitatea infantilă ne situează pe locul trei, interesul pentru mişcare fiind tot mai scăzut. Sistemul de educaţie fizică şi sport din România nu dispune de infrastructură, numărul de ore redus, iar calitatea şi implicarea dascălilor de educaţie fizică şi sport este de cele mai multe ori mediocră. În acest context, sportul suferă cel mai tare, reducerea numărului şi dispariţia organizaţiilor sportive finanţate de stat au lăsat loc iniţiativelor private de cele mai multe ori îndoielnice prin calitatea morală , profesională şi organizatorică”, subliniază Petru Mergheş.
Profesorul atrage atenţia că în multe cazuri părinţii nu verifică pregătirea, competenţele, performanţele şi experienţa antrenorilor care se vor ocupa de copiii lor „fiind pradă atacurilor de marketing de pe reţelele de socializare, unde de cele mai multe ori persoane incompetente îşi promovează agasant serviciile îndoielnice”. „În momentul de faţă, oricine poate fi antrenor personal, antrenor de tenis, schi, înot, dans, fără nici un atestat sau cu carnete de instructori obţinute la cursuri de formare de câteva zile. Este o abundenţă de oferte de tabere de vară, de aventură, tabere de schi, tabere tematice, multe dintre ele organizate şi coordonate de persoane neavizate, cu experienţă şi competenţe îndoielnice.Cererea este mai mare decât oferta , acest fapt lăsând loc şi celor nepregătiţi să oferteze servicii”, avertizeată Petru Mergheş.
Antrenorul timişorean susţine că e nevoie de concurenţă, iare acolo unde nu este competiţie, aceasta trebuie inventată pentru că ea aduce progresul. „Trebuie înţeles, însă, că acele persoane nepregătite şi neavizate fac un mare deserviciu sportului. Odată formate greşit, deprinderile şi obiceiurile sunt foarte greu să fie corectate. Procesul de antrenament implică cunoştinţe şi competenţe solide psiho-pedagogice, practico-metodice, de anatomie, biomecanică şi fiziologie şi, nu în ultimul rând, deontologie profesională. Sportul reprezintă laboratorul în care copiii işi dezvoltă abilităţile fizice, tehnico-tactice şi mentale, se şlefuiesc trăsăturile de caracter, competiţia sportivă şi jocul fiind mijloace de întrecere, socializare, emulaţie şi spirit de fair- play”, arată Petru Mergheş într-un manifest intitulat “Pledoarie pentru sport”.
Preparator fizic al tânărului tenismen român declarat jucătorul anului în Europa, la categoria U16, Petru Mergheş face un apel la părinţi, solicitându-le să fie foarte atenţi în momentul în care aleg antrenorul pentru copiii lor. „Dragi părinţi, copiii voştri au nevoie de joc si de mişcare competitive. Atenţie atunci când alegeţi serviciile, pe cine să modeleze copilul dumneavoastră sau cu cine petrece o bună parte din timp. Informaţi-vă despre organizaţia sportivă, competenţele, experienţa şi rezultatele celor care modelează viitorii campioni în sport şi în viaţă. Datoria noastră a antrenorilor este să promovăm mişcarea, să fim bine pregătiţi, implicaţi şi responsabili , dornici de cunoaştere, pentru că înainte de toate suntem educatori, iar rodul muncii noastre se vede în timp. Este o mare diferenţă între a şti şi a cunoaşte. Probabil mulţi antrenori ştiu sa antreneze un element tehnic, dar nu cunosc cu exactitate fiecare componentă a acelui element (componenta fizică, tehnică, tactică si mentală ) progresia, dar mai ales integrarea elementelor în cerinţele jocului modern”, conchide Petru Mergheş.