Analistul economic Nicolae Ţăran: „România a devenit cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ţăran, unul din cei mai apreciaţi analişti economici din Timişoara
Nicolae Ţăran, unul din cei mai apreciaţi analişti economici din Timişoara

Datele prezentate de Nicolae Ţăran, din documentele Eurostat, prezintă nivelul de trai din statele Uniunii Europene şi din statele candidate la aderarea în Uniunea Europeană.

Indicatorul „Consum individual” cuantifică consumul de bunuri şi servicii pe persoană, în cadrul serviciilor fiind incluse şi serviciile publice (educaţie, invăţământ, apărare, cultură etc.). Ce reiese din cifre? Un lucru deosebit de dramatic: România este în acest moment cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. 

„Într-adevăr, cele mai recente documente ale Eurostat reflectă foarte clar această contraperformanţă de ultimă oră: consumul individual de bunuri şi servicii al locuitorilor României în anul trecut a reprezentat doar 48 la sută din valoarea medie a acestui indicator la nivelul statelor din Uniunea Europeană. Din datele precedente rezultă că nivelul de trai al locuitorilor României a fost anul trecut de aproape 3 ori mai mic decât al luxemburghezilor, de 2,5 ori mai mic decât al germanilor şi de 2,3 ori mai mic decât al olandezilor”, spune Nicolae Ţăran. 
 

Din datele oficiale, doar Slovenia  a reuşit să evadeze din plutonul fostelor state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană, făcând schimb de locuri cu Portugalia. 


„Este de remarcat că statele care ocupă ultimele trei locuri în clasamentul AIC - Estonia, Bulgaria şi România – sunt state sărace în sensul statistic al acestui termen, întrucât consumul individual al locuitorilor acestora reprezintă mai puţin de 60 de procente din media UE 27 a acestui indicator”, a explicat economistul. 


Din tabel rezultă clar că statele care îşi doresc primirea în UE 27 – inclusiv Croaţia, care a fost primită deja în Uniunea Europeană – sunt state problemă în ceea ce priveşte nivelul de trai. 


„Din acest motiv, primirea la masa bogaţilor  -  o masă la care nu toţi comesenii sunt cine ştie ce bogaţi, iar unii sunt chiar săraci - a Turciei, a Muntenegrului, a Serbiei, a Macedoniei, a Bosniei şi a Albaniei reprezintă o decizie extrem de dificilă pentru oficialităţile Uniunii Europene”, spune Nicolae Ţăran. 

Acesta crede însă că românii nu ar trebui să îşi bată prea mult capul cu problema extinderii Uniunii Europene şi ar trebui să îi preocupe mai mult decât orice două probleme de cu totul altă natură: 


„De ce România a ajuns cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană? Şi ce trebuie să facem ca să scăpăm de sărăcie? Apoi ne putem preocupa şi de extinderea Uniunii Europene, de excluderea sau ne-excludrea steliştilor din fotbalul european, ori de primirea sau neprimirea României în spaţiul Schengen”, afirmă analistul economic Nicolae Ţăran.


Industria auto şi domeniile conexe ca batometru economic


La întâlnirea de la AMG s-a discutat şi despre rolul industriei auto şi a domeniilor conexe într-o ţară ca România, unde poate fi un barometru economic. Adică dacă industria auto merge bine atunci înseamnă că şi economia este pe drumul cel bun.


“Statistica vânzărilor de cauciucuri din ultimii ani relevă tendinţa crescătoare în comportamentul consumatorilor de a achiziţiona mărci economice în defavoarea celor premium”, spune Traian Pop, directorul pentru Europa de Est de la Delticom AG, prezent la dezbatere.


"Industria auto şi mai ales firmele germane menţin România pe o cale cât de cât sustenabilă. Acest lucru plasează judeţele Arges, Timiş, Arad şi Sibiu - în această ordine - în fruntea unui clasament al performanţei economice", a mai spus Nicolae Ţăran.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite