Alin Dragoescu, campion mondial în bucătărie
0
Tânărul a primit medalia de bronz la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg pentru deliciile pe care le-a preparat.
PROFIL
Născut:19.06.1989, Timişoara
Studii: Liceul Economic „F.S. Nitti” din Timişoara
Experienţă: Este bucătar de la 14 ani
Familie: Necăsătorit
La cei 21 de ani ai săi, Alin este unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din Timişoara. Bunătăţile pregătite de el sunt savurate de clienţii unuia dintre cele mai mari hoteluri din Timişoara. Talentul său l-a propulsat printre numele mondiale din sectorul culinar. Tânărul a obţinut, în această toamnă medalia de bronz la secţiunea de juniori care au reprezentat România la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg. Acolo a demonstrat că nu vârsta este cea care face diferenţa între bucătari, ci pasiunea pentru meserie şi dedicaţia cu care o faci. „Chiar nu am avut deloc emoţii, ştiind că doar bucătarii se uită la ce am făcut, m-am simţit bine”, a mărturisit Alin.
Garanţia succesului
Ingredientele succesului său rapid nu sunt secrete. „Eram de mic pe lângă mama, eram curios de tot ce făcea prin bucătărie”, a povestit tânărul. Când a ales liceul la care urma să înveţe nu i-a trebuit foarte mult timp de gândire. „Liceul a fost puţin mai demodat, dar am avut noroc că de la 15 ani am facut practica la hotel. Singurul lucru cu care m-a ajutat şcoala a fost că mi-a dat posibilitatea să merg în practică”, a spus timişoreanul. Tânărul recunoaşte că a fost nevoie de o mână puternică care să-i cizeleze talentul. Maestrul bucătar Mariana Vârtop l-a luat sub aripa ei şi l-a ajutat să lucreze ca un profesionist. „Cel mai simplu mod prin care poţi să înveţi bine ceva este să furi meserie, deşi câteodată este bine să dai şi cu capul să vezi cum e pe pielea ta”, a spus bucătarul.
Partea plină a paharului
Alin Dragoescu vede mereu partea frumoasă din meseria pe care o are şi vrea tot mai mult să se perfecţioneze. „De curând mi-am dezvoltat o nouă pasiune: sculptatul în fructe. Practic am învăţat direct de pe Internet, am învăţat de la alţii”, a spus Alin. Chiar şi aşa, tânărul şi-a expus lucrările în cadrul unor expoziţii de profil care au avut loc la Timişoara. „Cel mai mult îmi place că nu te plictiseşti niciodată în meseria asta. Tot timpul poţi să faci ceva nou”, a mărturisit bucătarul. În viitor, maestrul bucătar în devenire are planuri serioase pentru care este decis să muncească mult. „Aş vrea să îmi continui şcoala în Franţa pentru că se ştie că Franţa este mama bucătăriei”, a mai spus Alin.
Întrebări şi răspunsuri
Ce le trebuie tinerilor pentru a se apuca de meseria asta?
Trebuie să aibă dorinţă, deschidere spre ceva nou şi să fie dornici să înveţe.
Ce-ţi place să găteşti acasă?
Acasă nu gătesc aproape deloc spre dezamăgirea mamei mele. Acum am schimbat puţin rolurile, acum eu o învăţ pe ea, îi arăt şi ea face în continuare.
Ce-i place
„Am o a doua pasiune, motocicletele, de pe la 18 ani. Sunt într-un club de motociclişti. Îmi place pentru că îţi oferă senzaţia unică de libertate, scapi de toate problemele şi necazurile, parcă uiţi tot. Îmi place când plouă pentru că dă un sentiment de prospeţime, de aer curat, de linişte“, a spus tânărul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place ca atunci când merg la un eveniment, acesta să nu fie bine organizat. Vreau ca totul să fie bine din toate punctele de vedere. Nu-mi plac şoferii în trafic“, a adăugat Alin Dragoescu.