A fi sau a nu fi obligatorie ora de Religie pentru elevi: „Religia trebuie studiată, dar nu sub formă de îndoctrinare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii au studiat pliantele oferite de Asociaţia Secular-Umanistă Foto: Ştefan Both
Părinţii au studiat pliantele oferite de Asociaţia Secular-Umanistă Foto: Ştefan Both

Părinţii elevilor de la Şcoala Generală nr. 22 au fost informaţi cum pot să îşi retragă copiii de la orele de Religie care se predau la şcoală.

“Stimaţi părinţi. Ştiaţi că nu trebuie să vă obligaţi copilul să participe la orele de religie?”. Acesta a fost întrebarea pe care au pus-o voluntarii Asociaţiei Secular-Umanistă din Timişoara, celor care şi-au dus copii la Şcoală Genrală nr.22.

Este vorba de demararea unei campanii prin care prinţilor li se aduce la cunoştiinţă că pot refuza frecventarea orelor de religie pentru copilul lor.

 “Am pornit o campanie de informare a părinţilor legat de drepturile lor privind ora de religie în şcoli. Şi felul în care pot renunţa la aceste ore. Nu încurajăm renunţarea, ci dorim să informăm părinţii de această posibiliate. Este foarte simplă. Iniţiativa a fost luată din partea părinţilor pe care îi deranjează felul în care se predă religia în momentul de faţă.

Noi nu suntem împotriva religiei, ci dorim predarea acestei ore, dar nu sub această formă, ci sub forma unei Istorii a religiilor, în niciun caz confesională. Religia trebuie studiată dar nu sub formă de îndoctrinare”, Steve Kovacs, preşedintele Asociaţiei Secular-Umanistă din Timişoara.

În multe şcoli, profesorii îi obligă pe elevi să participe la orele de religie, iar acestu lucru nu este pe placul multor părinţi. Libertatea de conştiinţă este un drept garantat de Constituţia României.

“Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale...Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine...”, spune Constituţia.



Şi Legea Educaţiei Naţionale spune că părinţii pot cere printr-o scrisoare retragerea copiilor de la orele de religie.

“La solicitarea elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”, se arată în Art.18 din Legea Educaţiei din 2011.

“Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrară convingerilor sale, şi nici nu poate fi supus vreunei discriminări, urmărit sau pus într-o situaţie de inferioritate pentru credinţa, apartenenţa sau neapartenenţa sa la o grupare, asociaţie religioasă sau un cult”, spune Legea 489/2006, privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

Părea părinţilor este împărţită. Unii susţin că ora de religie trebuie să fie obligatorie, în timp ce alţii nu sunt de acord cu acesată materie.

“Religia trebuie să fie obligatorie în şcoli. Copiii să ştie ce înseamnă Dumnezeu. Din punctul meu de vedere nu trebuie făcut exces sau abuz, dar o oră sau două pe săptămână ar fi mai mult decât în regulă. Să fie prezentată şi varianta ştinţifică, cât şi partea de credinţă. Cred că în primii ani de şcoală trebuie să înveţe ce înseamnă ortodoxismul, iar mai târziu şi despre alte religii”, a declarat Florin Mihăilescu, unul dintre părinţii care şi-au dus, astăzi, copilul la şcoală.



“Nu sunt de acord cu religia ca materie obligatore. La şcoală sunt copii şi de alte confesiuni, nu doar ortodocşi. Nepoţica mea era foarte interesată, ea fiind catolică, a fost acceptată, dar a simţit că ceva nu e în regulă. Cred că fiecare tebuie să hotărească. Există ore de religie la fiecare biserică, la fiecare confesiune, cine vrea merge, ci nu, nu. Statul nu ar avea dreptul să impună copiilo ore de religie. Sunt de acord cu o Istorie a religiilor, dar nu la clasele I-IV”, a spus Iolanda Iavorschi, care şi-a dus nepoata la ore.

Asociaţiei Secular-Umanistă va continua campaniile de informare şi în alte şcoli din Timişoara. Conform statului, această asociaţie promovează libertatea de conşiinţă şi de exprimare, o societate lipsită de discriminare religioasă, bazat pe principii umaniste şi responsabilitate socială. Nu în ultimul rând susţin separarea statului de biserică.

“Misiunea pe care ne-am propus-o este de a oferi oamenilor o nouă perspectivă asupra lumii, prin popularizarea ştiinţei şi gândirii libere. Ne-am propus să apărăm libertatea de opinie şi libertatea de credinţă, încurajând buna înţelegere între oameni cu viziuni diferite”, a mai spus Steve Kovacs.

 

Părinţii au studiat pliantele oferite de Asociaţia Secular-Umanistă Foto
Părinţii au studiat pliantele oferite de Asociaţia Secular-Umanistă Foto
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite