Târgu-Mureş: Portret/ Leontina Pop e mândră că e hodăceancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leontina Pop e una dintre cele mai cunoscute soliste de muzică populară din judeţ. Se poate mândri că a dus mai departe tradiţiile satului Hodac, precum şi a Văii Gurghiului.

Leontina Pop a iubit cântecul şi jocul popular de mică, moştenind talentul tatălui său, care „cânta dumnezeieşte”. A urcat pe scenă de mică, la început în serbările şcolare, pentru ca în timpul liceului să urmeze în paralel şi cursurile Şcolii Populare de Artă. „Am fost admisă la cursurile de canto în urma unei audiţii ce a avut loc la Liceul Forestier, unde studiam tâmplăria. Aveam 16 ani şi nimeni nu ştia că am talent, iar din cei 24 de elevi prezenţi la audiţie am fost singura admisă”, mărturiseşte Leontina Pop.

După finalizarea cursurilor liceale, solista a lucrat trei ani de zile ca angajată a unei firme de mobilă, unde şlefuia sculpturi din lemn. Vechea conducere a Ansamblului Artistic „Mureşul” a remarcat talentul. „Fostul director Mircea Art Mihai venea zilnic timp de trei luni la firma unde lucram să mă convingă să particip la concursul pentru un post de solistă în cadrul ansamblului. Până la urmă am acceptat şi nu regret pentru că am crescut mult ca valoare din 1982 şi până în prezent”, spune interpreta.

Recunoaşterea talentului

Munca multă şi dragostea pentru cântecul şi jocul popular ale Leontinei Pop au fost remarcate atât de public, cât şi de specialiştii în domeniu. „După 20 de ani de activitate, Emilia Comişel, cel mai mare etnomuzicolog din ţară, mi-a oferit în cadrul Galei Folclorului Românesc desfăşurată la Bucureşti, premiul Ethnos pentru realizările radio, albumele de cântece populare, pricesne şi colinde, dar şi pentru filmul „Itinerar pe Valea Gurghiului”, realizat de mine în zona natală, în care am prezentat tradiţiile şi obiceiurile din străbuni”, mărturiseşte Leontina Pop.

Solista nu şi-a uitat niciodată obârşia, fiind mândră că s-a născut în Hodac, pe Valea Gurghiului, o zonă foarte frumoasă, cu oameni gospodari, care îşi păstrează cu sfinţenie cântecul şi portul. „Valea Gurghiului e izvor nesecat de tradiţii, la care oamenii ţin cu sfinţenie. Repertoriul meu e format din cântece din această zonă, dar şi de pe câmpie, pentru că eu merg în fiecare an la ţară, unde îi rog pe localnici să-mi cânte. Mereu găsesc câte un cântec nemaiauzit până atunci. Mi s-a întâmplat de multe ori să vină oamenii la spectacolele mele să-mi dea ei o doină, un cântec de joc sau un costum popular”, mărturiseşte solista.

După cele 4 plăci de pickup, 15 casete audio, 14 CD-uri şi 2 DVD-uri lansate în cariera muzicală, Leontina Pop a decis să scrie şi o carte autobiografică pe care o va lansa joi, 28 ianuarie de la ora 17.00 la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”.

Întrebări şi răspunsuri:

Câte costume populare aveţi?
Iubesc foarte mult portul popular aşa că am o colecţie de peste 50 de costume, pe care sper ca peste câţiva ani să le pot arăta mureşenilor. Cel mai vechi articol e un şorţ cu pană din Hodac şi un pieptar, vechi de peste 150 de ani. Am şi costume cusute cu mana mea după modele vechi.

Ati dus faima Hodacului şi în străinătate?
Da , am cântat la festivaluri în SUA, Egipt şi în toată Europa. Cel mai mult mi-a plăcut în Franţa, unde cântam şi piese de-ale Marieie Tănase, dar şi în franceză, piesele lui Edith Piaf.

Ce-i place:
Iubesc mult florile. Îmi place să cânt şi să joc. Îmi place să-mi fac datoria de mamă şi soţie. Iubesc curăţenia. Mă relaxează şi mă linişteşte condusul maşinii. Apreciez oamenii de cuvânt, care spun în faţă ca şi mine ceea ce cred. Îmi place să fac fotografii. Colectionez costume populare. Mi-ar plăcea să-mi pot face o casă. Îmi place sportul, joc tenis de câmp şi merg mult pe jos.

Ce nu-i place:
Nu-mi plac oamenii care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt. Nu-mi place când tradiţiile şi politica se amestecă, iar un spectacol folcloric devine prilej de campanie electorală. Nu-mi plac „interpreţii” care au o melodie comercială şi care pentru o apariţie TV se simt deja mari vedete. Sunt dezamăgită de starea drumurilor din ţară.

Profil:

Data naşterii: 6 ianuarie 1958 în Gurghiu, judeţul Mureş
Studii: Academia de Muzică „Ghoerghe Dima” din Cluj Napoca, secţia Pedagogie muzicală
Profesie: solistă de muzică populară
Stare civilă: căsătorită, un baiat

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite