Se face! Linia maghiară de studiu a fost aprobată de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Universitatea de Medicină şi Farmacie vor fi înfiinţate linii cu predare în limba maghiară
La Universitatea de Medicină şi Farmacie vor fi înfiinţate linii cu predare în limba maghiară

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de ieri a Guvernului României. Actul normativ prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de stud

La finalul şedinţei, Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei, a luat apărarea actului normativ, susţinând că nu a fost inventat vreun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii Educaţiei, deoarece altfel ar risca să fie acuzat de abuz în funcţie. Ministrul a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării la UMF a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Studenţii ameninţă cu legea

Decizia guvernanţilor a dat naştere unui val de reacţii în rândul mureşenilor implicaţi, fie că erau sau nu de acord cu înfiinţarea liniei maghiare de studiu la UMF. Studenţii, prin vocea reprezentanţilor Ligii Studenţilor, vor ataca în contencios administrativ hotărârea de guvern, deoarece, spun ei, nu a fost respectată Legea Transparenţei Decizionale.

Chiar dacă Mureşul a fost scena mai multor proteste în stradă ale studenţilor, se pare că reprezentanţii Ligii vor continua formele de protest la adresa HG prin alte mijloace. "Vom ataca în contencios administrativ această hotărâre, pentru că noi am depus la minister cerere de prelungire a termenului de dezbatere publică la 30 de zile, conform Legii Transparenţei. Vom continua să susţinem principiul autonomiei universitare şi să ne pronunţăm împotriva acestei separări. Suntem dezamăgiţi că nu au fost luate deloc în calcul punctele de vedere din dezbaterea publică, după cum ştiţi, la UMF Târgu Mureş a avut loc o audiere publică în urmă cu câteva zile. Considerăm hotărârea de guvern politică, nu respectă necesităţile actuale ale studenţilor şi generează noi tensiuni. Vom acţiona pe cale legală, pentru a fi luaţi în serios", ne-a declarat vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu-Mureş, Nucu Marica.

Perioada de consultare publică în România este de minim 30 de zile (conform art.6, alin.2 din Legea 52/2003), iar în cazul UMF legea nu s-a aplicat, fiind acordate, practic, numai 10 zile de consultare a opiniei publice.

Rectorul universităţii, Leonard Azamfirei, va cere opinia Senatului universităţii în legătură cu Hotărârea de Guvern, spunând că aceasta trebuie aplicată, însă nu ştie de cine, pentru că există un vid administrativ. Acest lucru, deoarece Ministerul nu a recunoscut încă alegerile din cadrul UMF. "Luni avem convocată şedinţa Senatului Universităţii, moment în care vom cere opinia acestei instituţii cu privire la respectarea HG, pe care oricum trebuie să o aplicăm. Problema e că Ministerul nu recunoaşte alegerile noastre, deci nu are cine să aplice actul normativ, deci suntem într-un vid administrativ. Luni, vom lua o decizie în Senat", a declarat rectorul UMF.

Victorie pentru UDMR

Reprezentanţii Uniunii Democratice a Maghiarilor din România a salutat decizia Executivului, fiind de părere că UMF-ul face un pas către integrarea europeană prin faptul că, în sfârşit, legea va fi respectată, iar universitatea îşi va defini caracterul multicultural. „Este un drept care trebuie respectat. Suntem în Uniunea Europeană. Dacă este o lege şi legea nu este respecată atunci este o problemă foarte mare şi, să duci pe stradă problema, cum a fost în 1990 este o greşeală enormă. Mesajul meu este că legea trebuie respectată. Ori secţie, ori departament în limba română, în limba maghiară sau engleză, cu cel care predă la limba engleză să poată preda şi la limba română. Şi cel care predă la limba română e român, dar dacă ştie ungureşte poate să predea la secţia maghiară. Nu se separă nimic”, e de părere Benedek Istvan, preşedintele UDMR Târgu-Mureş, un artizan al înfiinţării liniei maghiare de studiu la UMF.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite