Salinoterapia, beneficiile tratamentului cu aerosoli salini. De ce boli putem scăpa dacă respirăm aerul din saline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai cunoscute saline din ţara noastră se numără Salina Ocnele Mari, Salina Târgu-Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Praid şi Salina Turda. Petrecerea timpului în oricare din ele poate fi cu adevărat benefică pentru organism, iar salinoterapia este foarte practicată în România, atât de turiştii din ţara noastră, cât şi de străini.

Salinoterapia reprezintă, aşa cum e simplu de intuit, tratamentul în salină. Această terapie este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului respirator cum ar fi astmul bronşic, rinită, rinită alergică, sinuzită, bronşită, răceală sezonieră, laringită, pneumonie, amigdalită cronică, alergii, dar şi pentru unele afecţiunilor ale pielii, acnee, dermatite, eczeme, psoriasis. Salinoterapia este benefică şi pentru creşterea imunităţii organismului.

„Despre sare se ştie că are un efect bactericid, iar terapia cu aerosoli salini fluidifică şi creşte eliminarea de secreţii bronşice, în mare parte datorită ionilor negativi. În salină, le este recomandată pacienţilor o cură de cel putin 30 minute şi să respire atât pe nas, cât şi pe gură, astfel încat mucoasa bucală şi cea a gâtului să intre cât mai mult în contact cu aceşti aerosoli salini. Salinoterapia este folosită în prevenirea unor boli, în ameliorarea unor simptome, precum şi în tratarea unor boli. Poate avea următoarele efecte: creşterea imunităţii şi detoxifierea organismului, reducerea oboselii cronice şi a stresului, este benefică în depresie şi stări de anxietate. De asemenea este recomandată în tratarea fibrozei chistice, a astmului bronşic, broniştei cronice, precum şi la fumătorii cronici. Salinoterapia face bine şi celor cu sindrom de apnee în somn, celor care suferă de insomnii, sinuzită cronică şi de infecţii din sfera ORL. Alergiile de sezon sunt ameliorate, salinoterapia mai este recomandată şi celor care au diferite eczema, dermatite, acnee cronică şi psoriasis”, explică Petru Emil Muntean - medic rezident pneumolog la Spitalul Clinic Judeţean Mureş

În ce constă procedeul de salinoterapie

Expunerea la aerosoli ajută la purificarea căilor respiratorii, stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce simţitor iritaţiile şi inflamaţiile şi totodată calmează tusea. Procedeul presupune inhalarea de aerosoli salini. Aerosolii pot fi absorbiţi şi prin pielea expusă aerului din salină, ajutând în felul acesta la tratarea unor afecţiuni ale epidermei. Tratamentele în salină au devenit renumite în secolul 19, când s-a observat că minerii care lucrau într-o mină de sare aveau mai puţine probleme pulmonare decât locuitorii din zonă.

Salina Praid – o aventură şi pentru copii şi pentru adulţi

Salina Praid este situată la 10 km de staţiunea Sovata, în judeţul Harghita şi este una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa. În Salină se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi va trebui să coborâţi 300 de trepte, pentru a ajunge la 120 de m adâncime, în orăşelul subteran.

În Salina Praid au loc tot felul de activităţi. De la cele medicale, gen programe de gimnastică, până la diverse jocuri pentru copii. Mai nou, salina vine şi cu un sistem de căţărări pentru cei care iubesc jocurile de aventură. Aerul este puternic ionizat, iar salinoterapia este recomandată de obicei timp de 18 zile, câte patru ore pe zi.

În Salina de la Praid există şi o capelă, cafenele, magazine, bibliotecă şi chiar şi o galerie a vinurilor unde pot fi degustate soiuri extraordinare. Temperatura în salină este de 16 grade, iar preţul unui bilet pentru adulţi este de 25 de lei, iar pentru copii de 15 lei. Preţul este mai avantajos pentru cei care fac salinoterapie şi îşi achiziţionează abonamente.

Salinoterapia are însă şi contraindicaţii. “Salinoterapia nu este indicată pacienţilor cu hipertensiune arterială, celor cu cancer pulmonar, celor care au suferit un infarct miocardic recent. De asemenea, salinoterapia nu este recomandată celor care suferă de claustrofobism, în hipertiroidism, dar nici femeilor însărcinate”, mai spune Petru Emil Muntean - medic rezident pneumolog la Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite