Reţinuţi, în urma percheziţiilor

0
0
retinuti pentru că au luat mită FOTO http://someseanul.ro
retinuti pentru că au luat mită FOTO http://someseanul.ro

Mai multe persoane au fost reţinute, în urma percheziţiile efectuate miercuri de poliţiştii mureşeni. Procurorii spun că acestea au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, au folosit şi prezentat documente false pentru obţinerea de fonduri europene şi îi acuză de spălare de bani şi de dare de mită. Cei şase inculpaţi vor fi prezentaţi astăzi în faţa Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, începând cu data de 02 martie 2016, a inculpaţilor:

GALFALVY ZOLTAN, administrator al S.C. Hidroizolaţii S.R.L. Tîrgu Mureş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată,

- spălare de bani, în formă continuată,

- dare de mită,

KONTES LORAND şi CIURARU JANOS, administratori ai unor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- constituirea unui grup infracţional organizat,

- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

- spălare de bani în formă continuată,

FABIAN LEVENTE şi FODOR VILMOS ELEMER administratori ai unor societăţi comerciale de tip fantomă, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- sprijinirea unui grup infracţional organizat,

- spălare de bani în formă continuată,

MIHALCA GEORGE – LIVIU, consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită,

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:

DEMETER ATTILA, angajat al unei unităţi bancare, cu privire la săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice,

S.C. HIDROIZOLAŢII S.R.L. Tîrgu Mureş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

- evaziune fiscală în formă continuată.

       În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

       În luna octombrie 2014, inculpaţii Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de inculpaţii Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

       Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect “Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei.

       În perioada  octombrie 2014 –  decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

       Ulterior, inculpatul Galfalvy Zoltan a retras sumele respective şi le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană).

       În aceeaşi perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăţie, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei.

       La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L..

       În data de 03 decembrie 2015, suspectul Demeter Attila, în calitate de şef al Direcţiei de Clienţi Externi din cadrul unei unităţi bancare, aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupţie au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul Kontes Lorand, a divulgat acest lucru inculpatului Galfalvy Zoltan.

       Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii anticorupţie, interesul legitim comun al acestei instituţii şi al unităţii bancare respective de a beneficia de confidenţialitate din partea angajaţilor băncii.

       Inculpaţilor şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.

       La data de 03 martie 2016, inculpaţii Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand, Ciuraru Janos, Fabian Levente, Fodor Vilmos Elemer şi Mihalca George – Liviu urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

       Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Târgu-Mureş


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri