Noi acte de vandalism în Cimitirul Valea Uzului. Consiliul Județean Harghita a depus plângere penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Județean Harghita a anunțat că în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului s-au petrecut noi acte de vandalism. În această situație, autoritățile au depus luni, 7 august, o plângere penală pentru identificarea autorilor.

Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului FOTO Mugur Vărzariu
Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului FOTO Mugur Vărzariu

Este vorba despre o placă de informare, realizată atât în română, cât și în maghiară, care a fost distrusă, informează Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi primarul comunei Sânmartin, Birtalan Sándor, au depus, luni, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, făcând referire la art.290 din Codul Penal, în vederea efectuării cercetărilor cu privire la săvârşirea unei fapte de distrugere a bunului proprietate publică, ce a vizat deteriorarea plăcii de informare amplasată pe împrejmuirea situată în jurul Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, aflat în domeniul public al Comunei Sânmartin”, anunţă, luni seară, Consiliul Judeţean Harghita.

Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi primarul comunei Sânmartin solicită sprijinul autorităţilor pentru identificarea celor responsabili de aceste pagube şi luarea  măsurilor legale.

"Subliniem importanţa investigării prompte şi eficiente a acestui incident, în scopul menţinerii ordinii şi siguranţei publice şi pentru a asigura respectarea dreptului de proprietate publică" a transmis instituția, conform sursei citate.

Harghita: 150 de cruci de lemn în memoria eroilor români, în Cimitirul Valea Uzului, în locul celor demolate

În memoria eroilor români, 150 de cruci de lemn au fost amplasate, la începutul lunii iulie 2023, în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii unor asociaţii româneşti din întreaga ţară, după ce parcela românească, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei.

La cimitirul din Valea Uzului au venit aproximativ 250 de persoane, membri sau simpatizanţi ai asociaţiilor Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă, cărora li s-au alăturat şi alte persoane, din numeroase judeţe ale ţării, multe dintre ele îmbrăcate port popular.

 Purtând în mâini crucile din lemn, dar şi tricolorul românesc, oamenii au intrat în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului şi pe locul parcelei româneşti au organizat un adevărat şantier, scrie Agerpres.

Înainte de începerea lucrărilor, un preot a rostit o rugăciune şi a sfinţit crucile de lemn, după care a binecuvântat şi crucile soldaţilor maghiari din cimitir.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite