Mii de persoane au protestat la Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de persoane au protestat, în cursul după-amiezii şi serii de sâmbătă, la Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din municipiul Târgu Mureş şi a directorului acestei instituţii de învăţământ, cercetat de DNA sub control judiciar, pentru abuz în serviciu, alături de şeful ISJ Mureş, plasat în arest la domiciliu.

Şi la Cluj-Napoca aproximativ 300 de persoane au luat parte sâmbătă, la un protest faţă de situaţia de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, aceştia dorind să fie solidari cu directorul instituţiei, Zsolt Jozsef Tamasi, plasat de către DNA sub control judiciar. Participaţii la protest s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, mulţi având cărţi asupra lor, dar şi lumânări pe care le-au aprins în mod simbolic.

La Târgu Mureş, câteva mii de maghiari s-au adunat sâmbătă după-amiază pe bulevardul Cetăţii, la un protest paşnic la care au luat parte lideri ai bisericilor istorice din oraş, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice.

Au fost rostite rugăciuni, discursuri şi cântece patriotice, iar la final participanţii au rostit versuri ale poetului maghiar Reményik Sándor.

Organizatorii spun că au fost forţaţi să iasă în stradă pentru a trage un semnal de alarmă că nu vor renunţa la şcoala lor confesională.

"Am venit aici paşnic să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să ne ajute să avem această şcoală, oamenii să nu aibă nicio grijă că totul va fi în regulă. Noi vrem să avem această şcoală confesională, iar statul dă dreptul ăsta şi noi de asta ne ţinem .. necontenit. Avem dreptul şi vrem, dar în mod normal, în mod paşnic le cerem pe toate", a spus protopopul romano-catolic din Tîrgu-Mureş, Olah Denes, citat de Radio România Tg. Mureş.

Participanţii la protest au donat câte o carte pentru şcoala romano-catolică din Târgu-Mureş, care funcţionează în incinta Liceului Unirea din anul 2014 şi unde învaţă aproximativ 400 de elevi începând de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a.

Şi la Sfântu Gheorghe, în jur de o mie de persoane au participat la un protest paşnic organizat pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, acţiune la care episcopul onorific Szabo Lajos s-a arătat optimist în privinţa rezolvării favorabile a situaţiei de la Târgu Mureş. El a mai declarat, în faţa manifestanţilor, că fiecare popor trebuie să îşi apere cultura, libertatea şi limba maternă.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat că maghiarii îşi vor apăra idealurile şi valorile în contextul în care viitorul unei comunităţi depinde de şcoală, iar "cine atacă şcoala atacă viitorul comunităţii".

Manifestanţii au donat cărţi, la finalul ac'iunii, liceelor maghiare din Transilvania. Mitingul s-a desfăşurat în faţa Colegiului "Szekely Miko", al cărui nume a apărut acum câţiva ani într-un alt dosar instrumentat de DNA privind retrocedarea ilegală a imobilului către Eparhia Reformată din Ardeal.

Aproximativ 200 de persoane - elevi, profesori, părinţi şi preoţi - au participat, sâmbătă seară, la protestul organizat de preotul romano-catolic Darvas Kozma Jozsef, în faţa Liceului Marton Aron din Miercurea Ciuc.

Participanţii, cu lumânări aprinse în mâini, au ascultat manifestul intitulat "Nu cedăm şcoala”, rostit de preotul romano-catolic Darvas Kozma Jozsef.

Potrivit acestuia, reprezentanţii bisericilor istorice maghiare consideră inacceptabile cercetările începute de DNA la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

"Pentru noi, şcolile maghiare înseamnă viitorul comunităţii noastre şi al Ardealului. Nu permitem nimănui să le pună în pericol! Vrem să trăim într-o ţară în care politica referitoare la minorităţile naţionale nu este influenţată de serviciile secrete şi de organele de urmărire penală”, a spus, între altele, preotul romano-catolic, adăugând că biserica şi şcoala în limba maghiară au devenit ţintele "unei campanii de intimidare permanente”, în încercarea de "ştirbire sau anulare” a unor drepturi obţinute de comunitatea maghiară, precum "dreptul de a ne folosi limba maternă şi simbolurile naţionale, cât şi în cazul şcolilor noastre”.

În finalul discursului său, preotul Darvas-Kozma Jozsef a solicitat "tuturor instituţiilor responsabile, Guvernului şi Preşedintelui ţării” să garanteze "respectarea necondiţionată a drepturilor minorităţilor naţionale”.

La final, toţi particpanţii au spus două rugaciuni: "Tatăl nostru” şi "Bucură-ţe Maria”, au aşezat lumânările aprinse în faţa liceului, în incinta căruia funcţionează şi Liceul romano-catolic „Segito Maria”, iar la final au intonat imnul secuiesc.

 La manifestarea susţinută de UDMR au mai luat parte europarlamentarul Sogor Csaba, senatorul Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, deputatul Korodi Attila şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Între participanţi, s-a aflat şi Csibi Barna, cel care, în urmă cu câţiva ani a spânzurat simbolic, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, o păpusă care îl înfăţisa pe Avram Iancu.

Şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, se află în arest la domicliu, iar Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano Catolic, este cercetat de DNA sub control judiciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a dispus aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma, într-un interviu pentru News.ro, comentând situaţia Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş, că oamenii vor ieşi în stradă pentru că se simt umiliţi şi lezaţi şi pentru că 400 de copii care învaţă acolo vor rămâne pe drumuri. El se declară convins că preşedintele şi premierul ştiu foarte bine situaţia de la acest liceu, "pentru că de aceea există servicii".

"Acum nu se discută clădirea, deşi şi pentru clădire există plângere. Clădirea a fost retrocedată în 2004. Vorbim de şcoală. Dacă a fost o greşeală administrativă, undeva trebuie discutată şi trebuie găsită soluţia: amendă, pedeapsă, sancţiune adminsitrativă. Dar copiii, profesorii, inspectorul şef, directorul, părinţii ce au furat şi de la cine? Care e corupţia acolo? Că au primit înapoi ce au furat comuniştii? Că au redeschis o şcoală închisă de comunişti? Asta e corupţie? Ce au luat şi de la cine? Unde e prejudiciul? De la bugetul de stat, de la bugetul local au furat banii? Si unde i-au dus? Cine s-a îmbogăţit din asta? 400 de copii vor să înveţe în limba maghiară şi părinţii lor au luat decizia să îi trimită într-o şcoală confesională", afirma Kelemen Hunor.

Întrebat dacă a încercat să discute cu cei din administraţia centrală despre această situaţie, liderul UDMR s-a declarat convins că această problemă este cunoscută şi de către preşedinte, şi de către premier.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite