Judeţul Mureş va avea singura instalaţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţeul Mureş a primit fonduri europene pentru soluţionarea problemei deşeurilor foto arhivă
Judeţeul Mureş a primit fonduri europene pentru soluţionarea problemei deşeurilor foto arhivă

Judeţul Mureş se va putea mândri cu prima instalaţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor din ţară. Construcţia face parte  proiectului de management al deşeurilor judeţului, finanţat de Uniunea Europeană.

Conducerea Consiliului Judeţean Mureş a semnat astăzi contractul de lucrări pentru execuţia unui depozit zonal de deşeuri şi a unei instalaţii de tratare mecano-biologică, ce vor fi amplasare în localitatea Sânpaul. De asemenea, asocierea de firme care a câştigat licitaţia va realiza şi închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din Târgu-Mureş (Cristeşti), Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata. Contractul de realizare a lucrărilor este de peste 100 de milioane de lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni.

Potrivit conducerii CJ Mureş, instalaţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor este unică în ţară, o construcţie asemănătoare existând în Germania. Intslaţia va procesa 65.000 de tone de deşeuri pe an, ar va ajunge la o capacitate de 120.000 de tone pe an în 2015.Depozitul zonal de deşeuri de la Sânpaul va avea trei celule şi va putea depozita 5 milioane de metri cubi de deşeuri.

Aceste construcţii reprezintă doar o parte din proiectul "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Mureş". În prezent Consiliul Judeţean se află în faza de evaluare a ofertelor pentru realizarea unei Staţii de Transfer, Sortare şi a unei unităţi de compostare pentru zona Târgu-Mureş (în sat Vălureni comuna Cristeşti), iar la sfârşitul lunii noiembrie se va afla firma care va executa şi naici lucrarea.

Pentru partea de implementare a colectării separate a deşeurilor reciclabile, atât în mediul urban cât şi în rural şi pentru implementarea colectării separate a deşeurilor menajere biodegradabile de la 80% din gospodăriile din muncipiul Târgu-Mureş se va organiza pe viitor o licitaţie.

Valoarea toatlă a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Mureş" este de 188.242.469 de lei (45.200.612 euro), dintre care 131.374.714 de lei (31.545.778 euro) reprezintă fonduri structurale ale Uniunii Europene, 29.559.311 de lei (7.097.755 euro) provin de la bugetul de stat, iar 27.308.444 de lei (6.557.279 euro) reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite