Cât de nocivă este tratarea monturilor după ureche. „Montul nu este un ţesut «crescut», ci este un os normal“
0
Monturile pot fi dureroase şi inestetice. Potrivit specialiştilor, neplăcutele proeminenţe osoase pot fi îndepărtate doar chirurgical, iar orice alt fel de tratament este greşit.
Montul este un os normal, care devine proeminent ca urmare a deplasării sale progresive. Afecţiunea este mai întâlnită la femei decât la bărbaţi şi pot fi de două feluri: congenitale – apar în adolescenţă şi evoluează lent până la vârsta de 40 de ani când devin dureroase şi statice - apar odată cu instalarea menopauzei. Netratate, acestea pot crea malformaţii complexe ale piciorului.
„Montul (hallux valgus) nu reprezintă un os «crescut» sau hipertrofiat, nu este un cartilaj sau un alt ţesut nou apărut, contrar opiniei larg răspândite. Montul este un os normal, care devine proeminent ca urmare a deplasării sale progresive către medial. Proeminenţa se află în spatele degetului mare, fiind vorba despre primul metatarsian, iar deplasarea primului metatarsian obligă halucele (degetul mare) să urmeze o mişcare inversă, către degetele vecine, pe care le împinge şi le deformează progresiv. Nu deplasarea degetului mare constituie esenţa deformaţiei, ci este doar consecinţă a deplasării primului metatarsian către medial. Odată apărută deformaţia, ea evoluează către agravare progresivă, ritmul de evoluţie către agravare este impredictibil şi ne-cuantificabil, iar stadiul final este piciorul «destructurat», prezentând metatarsalgii, luxaţiile degetelor laterale şi încălecarea acestora”, explică medicul chirurg Marius Uscatu.
Ce fel de intervenţii chirurgicale există pentru corectarea monturilor
Medicii ortopezi folosesc mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale pentru a trata monturile. Scopurile comune ale acestor proceduri sunt dispariţia sau diminuarea durerii şi corecţia devierii.
“Aceste proceduri includ: Repararea ţesuturilor moi (a tendoanelor şi ligamentelor) din jurul degetului mare, Artrodeză (desfiinţarea articulatiei), Bunionectomia, Excizia-artroplastia şi Osteotomia (tăierea osului). Pe înţelesul tuturor, ţesuturile pot fi în tensiune de o parte a degetului şi prea laxe de cealaltă parte, creându-se astfel un dezechilibru ce face ca degetul mare să se deplaseze spre exterior către degetele mici. Această procedură alungeşte ţesuturile care sunt în tensiune şi le scurtează pe cele prea laxe. Artrodeza presupune îndepărtarea suprafeţelor articulare deteriorate, urmată de fixarea oaselor în contact cu ajutorul şuruburilor sau a unei plăci până la vindecare. Artrodeza se foloseşte în diformităţile severe, artrită severă, sau după eşecul altor proceduri. Bunionectomia este rar utilizată şi se foloseşte în combinaţie cu altele, deoarece ea singură nu rezolvă cauza apariţiei monturilor. Următoarea procedură, excizia-artroplastia este folosită în principal pentru pacienţii în vârstă care au mai avut intervenţii chirurgicale pentru monturi, pacienţi cu artrită severă, şi constă în excizia zonelor osoase compromise, iar ultima - osteotomia, presupune tăierea chirurgicală a osului şi realinierea corectă a degetului mare. Medicul ortoped va alege cea mai potrivită procedură pentru dumneavoastră”, spune medicul specialist ortoped Apostolescu Robert Cristian.
Potrivit specialiştilor, succesul operaţiei depinde în mare măsură de respectarea cu stricteţe a indicaţiilor chirurgului ortoped, după externare. De cele mai multe ori piciorul va fi uşor umflat în primele şase luni de la operaţie. De asemenea. încălţămintea lejeră este cea mai indicată după o asemenea intervenţie chirurgicală.