Cea mai bună încălţăminte pentru fiecare tip de picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocurile stiletto, deşi sexy şi ispititoare, au cele mai grave efecte asupra picioarelor Foto Shutterstock
Tocurile stiletto, deşi sexy şi ispititoare, au cele mai grave efecte asupra picioarelor Foto Shutterstock

Picioarele tale sunt mult mai importante decât aspectul şi modelul pantofilor, îndeosebi atunci când ai anumite probleme. Dacă ai o curbură a tălpii mai mică sau mai mare, dacă ai tendonul lui Ahile mai rigid sau dacă ai o tendinţă către dezvoltarea monturilor, e cazul să faci nişte alegeri. Vei avea de câştigat un plus de confort, dar şi sănătate pentru picioarele tale.

Pantofii cu toc înalt

Nu sunt o recomandare tocmai potrivită, dacă ai o suferinţă legată de tendonul lui Ahile, deoarece pot înrăutăţi situaţia. În schimb, modele cu toc mic şi stabil pot avea un efect benefic, favorizând remisia durerile. De asemenea, evită să-ţi pui tocuri, dacă se întâmplă să ai metatarsalgie, o condiţie caracterizată prin dureri şi inflamaţii ale oaselor metatarsiene (oasele mediale ale tălpii piciorului). Purtarea pantofilor cu toc înalt poate agrava foarte mut afecţiunea. Nu e bine să te aventurezi să urici pe tocuri nici dacă te numeri printre persoanele cu neurinom (creşterea în volum a unui nerv aflat între două oase metatarsiene care foarmează laba piciorului) sau cu fascită plantară (cea mai frecventă cauză a durerilor de călcăi, localizate în porţiunea inferioară a acestuia). În cazul fasciitei, un toc micuţ sai unul tip pană ar putea fi benefic însă. Ocoleşte tocurile înalte şi dacă ai predispoziţie către monturi, deoarece le favorizează.

Balerinii

Şi acest tip de încălţăminte are, în ciuda aparenţelor, o serie de contraindicaţii. Specialişii avertizează că aceştia pot agrava problemele cu tendonul lui Ahile, dar şi fasciita plantară. De asemenea, ei pot cauza iritaţii în cazul picioarelor cu metatarsalgie, dacă nu au o căptuşeală de calitate.

Flip-flops

Vine vara şi şlapii vor fi la mare căutare. Însă nu toată lumea are voie să se bucure de libertatea pe care o oferă picioarelor această încălţăminte. Ca şi în cazul balerinilor, flip-flopşii nu sunt recomandaţi celor cu probleme la tendonul lui Ahile sau cu fasciită plantară, căci le pot acutiza durerile. Nici cei cu metatarsalgie n-ar trebui să-i poarte prea des, mai ales dacă n-au o talpă prea comodă, deoarece se pot alege cu un disconfort major.

Verdictul

PANTOFII CU TOCURI ÎNALTE: poartă-i la ocazii speciale şi dă-i jos din picioare ori de câte ori ai ocazia. Tocurile stiletto, deşi sexy şi ispititoare, au cele mai grave efecte asupra picioarelor. Tocurile tip pană oferă cel mai bun suport, mai ales dacă ai fasciită plantară sau tendonită.

FLIP-FLOPS: ţine-i pentru plajă. Nu-i purta nicioadă zi de zi.

BALERINII: alege modele care oferă suficient spaţiu pentru un branţ sau caută unele cu suport pentru bolta plantară, în special dacă ai o boltă plantară mică sau mare, ori picior plat.

Greutatea contează
Picioarele sunt cele care duc greutatea corpului. Redu presiunea şi ele îţi vor fi recunoscătoare.


Citeşte şi:

Cum să eviţi durerile provocate de băşicile apărute din cauza încălţărilor

În timpul lunilor de vară, băşicile sunt ceva comun, apariţia lor fiind cauzată de încălţămintea incomodă, dar şi de temperaturile ridicate de afară care ne fac picioarele să transpire.

FOTO Mersul desculţ, terapie în comuna Nicolae Bălcescu. Aici s-a deschis prima alee "terapeutică" din Oltenia

Cine vrea să  experimenteze mersul în picioarele goale pe nisip şi bolovani ori să-şi amintească de perioada  când alerga desculţ prin curtea bunicilor este invitat să păşească pe aleea "terapeutică” din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu. Aleea este pavată, printre altele, cu piatră din zona Mânăstirii Turnu, lemn de brad, marmură sau coceni.

5 cauze ale durerilor de spate la care nu te-ai fi gândit

Munca îndelungată la birou este cauza durerilor de spate pe care aproape cu toţii am putea-o pune în cap de listă. Dar mai sunt multe alte motive care accentuează problemele sau care suprasolicită coloana vertebrală.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite