Baba explică exact cum stă treaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat la Comisia pentru învăţământ a Senatului că "problema" de la UMF Târgu Mureş se va rezolva în interiorul universităţii, prin adoptarea unei carte multiculturale, el declarându-şi disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii români şi maghiari.

"Aici s-a luat o hotărâre pentru a-i pune din nou pe direcţie. Problema acolo se va rezolva tot prin Carta universităţii, în care colegii români şi colegii maghiari vor trebui să se înţeleagă între ei. Există tot sprijinul meu, toată disponibilitatea mea să mă duc să mă întâlnesc cu ei sau domniile lor să vină la Bucureşti, să ne întâlnim, să discutăm şi să facem o cartă care să fie o cartă multiculturală", a arătat ministrul.

Cătălin Baba a menţionat că, anterior, la UMF Târgu Mureş existau trei facultăţi - Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Stomatologie - în interior existând programe în limba română, maghiară şi engleză. El a subliniat că Hotărârea de Guvern adoptată marţi nu creează programe noi, nu înfiinţează linii de studiu şi nu face o segregare pe criterii etnice. Ministrul a explicat că prin hotărârea de guvern se creează o structură numită Facultate de Medicină şi Farmacie, pe lângă cele trei facultăţi deja existente, grupând câteva programe care oricum existau şi care de 20 de ani funcţionează la universitate.

"Această hotărâre de guvern nu este una care să segrege. Şi astăzi există învăţământ în limba maghiară. Aşa cum s-a desfăşurat învăţământul în limba maghiară până acum, aşa se va desfăşura şi în continuare. Nimeni nu se apucă să împartă paturile de spital. Nici nu poţi să împarţi bolnavii. Fiecare bolnav este liber să se exprime în limba pe care o doreşte", a afirmat ministrul.

Potrivit hotărârii de guvern, facultatea va avea programe în română, maghiară şi engleză, Baba arătând că, la solicitarea prim-ministrului, au început explorările pentru înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană. "Ministerul Educaţiei este obligat să pună aplicare Legea educaţiei naţionale. Altfel, eu, ca şi ministru, pot să fiu acuzat de abuz în funcţie", a ţinut să precizeze Cătălin Baba.

La finalul discuţiilor, el a precizat că ARACIS va stabili, la faţa locului, care va fi capacitatea maximă de şcolarizare în cazul UMF Târgu Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite