Studentul de la Cibernetică îndrăgostit de nai: „Acest instrument face parte din mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Popescu, în vârstă de 21 de ani, are în vitrină peste 100 de trofee obţinute la festivaluri naţionale şi internaţionale. Tânărul este student la două facultăţi: Muzică şi Cibernetică.

Răzvan Popescu (foto: Facebook) cântă la nai de la vârsta de şase ani. A fost pregătit de cunoscutul naist Ştefan Popescu, fostul director al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Prima dată a cântat la pian, dar apoi a îndrăgit naiul şi s-a dedicat acestui instrument. „Prima dată când am venit la Şcoala Populară de Artă aveam 5 ani şi jumătate. Eram mic pentru nai, aşa că am început cu pianul cu profesorul Constantin Argint. De la 6 ani, am început să  studiez naiul cu domnul profesor Ştefan Popescu. Am urmat cursurile Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu timp de şase ani şi apoi trei ani de perfecţionare“, spune Răzvan Popescu.

A fost elev la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, la matematică-informatică, iar după terminarea liceului nu a putut să renunţe la niciuna dintre pasiunile sale. „Am  urmat Mate-Info intensiv la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, după  care am ales să merg la facultate tot în domeniul informaticii, la Cibernetică, în Bucureşti, dar nici muzica nu am dat-o la o parte, astfel că sunt student şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti“, povesteşte naistul.

„Muzica, în profunzimea ei, presupune multă matematică la bază“

Răzvan spune că cele două domenii par diferite, dar, totuşi, au în comun multe elemente:

„Sunt  două domenii foarte diferite, dar, totodată, au mare legătură între ele. Muzica, în profunzimea ei, presupune multă matematică la bază. Nimic nu este întâmplător, notele muzicale au o conexiune, au o logică“.

Tânărul îşi doreşter să profeseze în domeniul IT, dar vrea să transmită la rândul său tot ce ştie în domeniul muzical: „Vreau să profesez şi în domeniul ciberneticii, să lucrez în sistemul informatic, însă muzica va rămâne pasiunea mea pentru toată viaţa şi, de ce nu, poate o să şi predau acest instrument. Generaţiile viitoare vor avea nevoie de cineva care să ducă mai departe această muzică“.

Premiul I la Festivalul „Maria Lătăreţu”

Cel mai valoros premiu din vitrina sa cu trofee este locul I ocupat la Festivalul Naţional „Maria Lătăreţu”. „Cred că am obţinut peste 100 de premii. Nu am ţinut o evidenţă clară, au fost atât naţionale, dar şi internaţionale. Cel mai important este, de departe, premiul I la Festivalul „Maria Lătăreţu”, acum câţiva ani“, precizează Răzvan. Acesta a cântat în Germania, Austria, Olanda şi în toate ţările vecine României. Răzvan nu îşi concepe viaţa fără nai: „Nu aş putea să o concep viaţa mea fără nai. Acest instrument face parte din mine“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite