Procesul unui medic gorjean se rejudecă chiar la solicitarea sa. Instanța de fond constatase prescrierea faptelor penale

0
0
Publicat:

Procesul medicului Mariana Găvănescu, fostul șef al Secției Oncologie din cadru Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, și al soțului acesteia, administratorul unei firme de servicii medicale, va fi rejudecat.

Medicul Mariana Găvănescu susține că faptele de care este acuzată nu există Foto: Arhivă/Adevărul
Medicul Mariana Găvănescu susține că faptele de care este acuzată nu există Foto: Arhivă/Adevărul

Sentința a fost dată de Curtea de Apel Craiova la cererea celor doi soți inculpați, trimiși în judecată pentru înșelăciune, fals și complicitate la înșelăciune, cu toate că instanța Judecătoriei Târgu Jiu a constatat prescrierea faptelor, dar a menținut răspunderea civilă pentru plata prejudiciului de aproape 200.000 de lei.

În anul 2021, soții Mariana și Victor Găvănescu au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată, iar Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei, pe motiv că hotărârea nu a fost motivată. Instanța de fond de la Judecătoria Târgu Jiu a decis, la finalul anului trecut, încetarea procesului ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, dar a menținut răspunderea civilă și i-a obligat pe cei doi soți să achite prejudiciul și a păstrat sechestrul asupra unor imobile și bunuri.

Soții cer achitarea motivând că faptele nu există

Soții Mariana și Victor Găvănescu au contestat și această decizie, solicitând achitarea, pe motiv că faptele nu există, în ciuda numeroaselor mărturii ale unor asistenți medicali, care au spus în fața instanței de judecată că nu au fost la domiciliul pacienților pentru prestarea de servicii medicale, dar că au semnat anumite documente.

În mod bizar, Curtea de Apel Craiova a admis și de această dată plângerea soților Găvănescu, care nu vor să achite prejudiciul, motivând că faptele nu există. În hotărârea luată, instanța Curții de Apel Craiova arată că nu s-au analizat probele și declarațiile martorilor.

Curtea reaminteşte că a motiva înseamnă a pune în evidenţă date concrete rezultate din examinarea probelor astfel încât orice parte să aibă convingerea că i-a fost examinată cauza şi a fost soluţionată în mod corect, în raport, cu dispoziţiile legale incidente şi cu situaţia particulară a fiecăruia prin efectuarea unei verificări reale a tuturor elementelor de fapt rezultate din probe. O astfel de obligaţie nu poate fi considerată ca realizată în măsura în acre analiza probelor se rezumă la reluarea conţinutului declaraţiilor martorilor, fără coroborarea acestora, fără examinarea apărărilor în raport de probele care le confirmă sau infirmă, şi fără o analiză exactă a condiţiilor de tipicitate obiectivă şi subiectivă a infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor“, arată Curtea de Apel Craiova

Au fost trimiși în judecată în urmă cu cinci ani

Mariana Găvănescu şi soţul său au fost trimişi în judecată în toamna anului 2019.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2016, în calitate de şef al Secţiei de Oncologie, medicul Mariana Găvănescu recomanda pacienţilor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu prestate de o societate comercială al cărei administrator era soţul său.

Societatea respectivă beneficia astfel de decontările Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru aceste servicii, deşi în multe situaţii serviciile medicale raportate nu ar fi fost efectuate în realitate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite