Petiție pentru redeschiderea Transalpinei de 1 mai. Cea mai cunoscută băciță din Oltenia aduce argumentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcița Mărioara Băbu, de la Novaci (Gorj), care administrează stâna Ștefanu de pe Transalpina, consideră că în acest an se poate redeschide circulația pe cel mai înalt drum din țară chiar de la 1 mai, pentru că a căzut o cantitate mică de zăpadă.

Stratul de zăpadă care acoperă Transalpina are dimensiuni mai mici Foto: Mărioara Babu
Stratul de zăpadă care acoperă Transalpina are dimensiuni mai mici Foto: Mărioara Babu

Băcița susține că iarna a fost mai blândă față de alți ani și că lucrările de deszăpezire se pot efectua mult mai repede.

Ideea de a se redeschide Transalpina în această primăvară începând cu 1 mai este foarte ușor de realizat, dacă cei care au «pâinea si cuțitul în mană» își doresc să fie la asentimentul nostru, al celor care iubim muntele. Ar fi pentru prima dată de la modernizarea Transalpinei ca iubitorii de munte și de frumos să se poată bucura de acest privilegiu... Iarna a fost blândă cu noi în acest sezon și zăpadă este foarte puțină în comparație cu alți ani. Nu spun acest lucru din povești, spun din ceea ce văd în teren...", arată Mărioara Băbu.

Oportunitate pentru turiști și proprietarii de spații de cazare

Băcița de la Novaci motivează că de redeschiderea circulației pe Transalpina se vor bucura atât turiștii, cât și proprietarii de pensiuni. Există și o petiție online care cere acest lucru. 

„Novaciul, Rânca, Șugag, Jina și toate stațiunile montane s-ar bucura de această oportunitate și turiștii care iubesc această zonă vor avea ocazia, de minivacanța de 1 Mai și de Sfintele sărbători pascale, să le petreacă într-un peisaj de vis aici la noi în România".

În fiecare an, circulația pe Transalpina a fost reluată după ziua de 1 iunie.

Drumul care ajunge la o înălțime de peste 2.100 metri

Transalpina este cel mai înalt drum din România, care ajunge la o înălțime de 2.145 de metri în pasul Urdele. Drumul are o lungime de 150 de kilometri. Pornește din localitatea Bengești Ciocadia, din județul Gorj, și ajunge, după ce străbate Munții Parâng, în localitatea Sebeș, din județul Alba. 

Este una dintre cele mai apreciate șosele turistice din România. Străinii, în speciali motocicliștii, vin în număr mare să viziteze Transalpina. Din acest motiv, numărul de spații de cazare a crescut foarte atât în zona Rânca, dar și în alte localității. 

Stâna Ștefanu de pe Transalpina este una dintre principalele atracții. Turiștii poposesc aici pentru a mânca preparate culinare tradiționale, dar și pentru a vizita un muzeu al satului românesc. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite