Peștera care a atras peste 70.000 de vizitatori, de văzut în România. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Gorj
0Peștera Polovragi este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Gorj, peste 70.000 de vizitatori trecând pragul monumentului natural aflat în Cheile Oltețului, cel mai îngust canion din Europa.

Peștera Polovragi este administrată de Primăria comunei Polovragi din Gorj. Încasările obținute în anul 2023 s-au ridicat la peste un milion de lei, dar o mare parte din încasări se folosesc pentru plata salariilor celor șase angajați.
Vizitatorii plătesc o taxă de 20 lei pentru adulți și de 10 lei pentru elevi și studenți.
„Sumele obținute ne ajută foarte multe la lucrările edilitar-gospodărești din localitate. 40-50% din fondurile obținute înseamnă cheltuieli de personal și de întreținere a peșterii. Sunt patru ghizi și doi casieri care deservesc peștera. De asemenea, iluminatul care funcționează în permanență înseamnă costuri ridicate“, a explicat primarul localității Polovragi, Gheorghe Epure.

Modernizarea iluminatului și o nouă ieșire
Galeriile vizitabile se întind pe o lungime de 800 de metri. Se estimează însă că totalul galeriilor este de peste 10 kilometri.
Primarul Gheorghe Epure a spus că specialiștii speologi au propus că este nevoie de o nouă ieșire, deoarece, în prezent, vizitatorii se întorc pe același traseu: „Este o propunere a unui grup de consultanți speologi, care au stabilit că este foarte important. La noi, traseul ar fi de un kilometru și jumătate. Este o galerie și poate să iasă în nordul Cheilor Oltețului. A fost propunerea acestor consultanți. Ca să putem interveni trebuie obținute avize și să organizăm o dezbatere publică asupra mediului. Este nevoie să se facă intervenții în pardoseală, ca să se înlăture partea aluvionară. Este o propunere“.
De asemenea, conducerea Primăriei Polovragi are în plan delimitarea traseului de vizitare și modernizarea iluminatului.
„Dorim să modernizăm iluminatul din interiorul peșterii și să accesăm fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Vrem să facem o modernizare, în special a iluminatului. O altă lucrare pe care dorim să o realizăm este delimitarea zonei de călcare, ca să putem permite formelor stalagmitice să se dezvolte și să se formeze în continuare“, a mai adăugat primarul comunei Polovragi.
În Peșteră se află și o mare colonie de lilieci. Mai este denumită Peștera lui Zamolxes, pentru că aici ar fi fost sălașul zeului dac.
Drum forestier iluminat
Peștera, care se numără printre obiectivele turistice demne de văzut în România, se află în Cheile Oltețului, unele dintre cele mai înguste canioane din Europa, care fac parte din categoria Ariilor Naturale protejate.
Primarul localității Polovragi mai vrea să introducă iluminatul public pe drumul forestier care străbate Cheile și face legătura cu un sat de vacanță: „Au fost finalizate primele două pensiuni, iar una chiar a început să cazeze turiști. Dorim ca în acest sat să avem rețea de canalizare“.

Tot în această localitatea se află Mănăstirea Polovragi, ctitorită în jurul anului 1.500. În fața mănăstirii a fost amenajată în ultimii ani o expoziție în aer liber de sculptură dacică, pentru că pe un platou aflat chiar deasupra peșterii se află o cetate dacică.