Nou cutremur în Gorj. Locuințele au fost zguduite de un seism de magnitudine 4,3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un seism de 4,3 pe scara Richter a avut loc vineri, la ora 11:11, cu epicentrul în județul Gorj, o adâncime de 8,7 km.

seism jpeg

Prefectura județului Gorj și Consiliul Județean Gorj au fost evacuate. Epicentrul a fost tot în comuna Runcu. 

Intensitatea a fost revizuită de  seismologi, de la 4,4 la 4,3.

Gorjenii au trăit din nou clipe de spaimă. Mulți dintre ei au ieșit din nou în afara locuințelor, în eventualitatea unor noi replici. 

Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis, a transmis Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).

„Este cea mai mare replică“

„Este cea mai mare replică produsă în urma seismului de 5,7. Este o activitate destul de intensă acolo. Probabil că va mai continua. Nu există niște explicații. Acolo sunt niște falii. Acolo nu a mai fost activitate de 80 de ani, care acum s-a activat.  Și la Galați, în 2013, replicile au durat din septembrie și până în decembrie. În zona respectivă se produc doar cutremure de suprafață de până la 20 de kilometri și efectele sunt resimțite zonal. Nu știm cât dura activitatea și nu știm cât de mari vor fi replicile“, a spus Constantin Ionescu, directorul INFP, la Digi 24.

Ionescu a spus despre numărul mare al replicilor cutremurului de marți, până acum fiind înregistrate peste 500, că pot dura luni bune: „Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni“, a spus Ionescu.

Cutremurul de vineri este una dintre replicile cutremurului de 5,7 înregistrat marți în nordul județului Gorj. Cu o zi înainte a avut loc un seism cu magnitudine 5,2, la o adâncime de 16 km, în aceeași zonă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite