Fost deputat şi prefect de Gorj, achitat definitiv într-un dosar trimis în judecată de DNA. Un buldotanc a fost vândut cu 30 de ori mai mult faţă de preţul de achiziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat de Gorj al PSD şi prefect al judeţului, Mugurel Surupăceanu, a fost achitat definitiv într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în anul 2016. Acesta a fost acuzat de instigare la complicitate la abuz în serviciu.

O instanţă a Tribunalului Gorj l-a achitat pe Surupăceanu în primăvara anului 2018, dar procurori au contestat hotărârea. Sentinţa a fost menţinută şi de Curtea de Apel Craiova: „Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva sentinţei penale nr. 57/16.04.2018 pronunţată de Tribunalul Gorj. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 260 lei reprezintă onorariu avocat oficiu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23.01.2019“, se arată în sentinţa judecătorească.

Utilajul a fost adus din Ucraina de o firmă fantomă

Fostul deputat şi prefect de Gorj a fost trimis în judecată într-un dosar desprins dintr-o altă cauză în care mai mulţi şefi din ROMSILVA au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie şi condamnaţi în final de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie . 

Potrivit rechizitoriului, societatea Severom Trans SRL, firmă considerată fantomă, a importat, în anul 2003, din Ucraina un buldozer universal cu macara hidraulică, pe şenile, tip militar, construit pe şasiu de tanc, model 1978. Utilajul avea în faţă o lamă în formă de V, iar în spate un braţ hidraulic. Conform declaraţiei vamale de import, utilajul avea o valoare de 6250 euro. Utilajul nu avea carte tehnică sau un certificat de calitate.

Procurorii DNA au arătat că, în primăvara anului 2004, Ion Dumitru, directorul general al Romsilva, l-a informat pe directorul Direcţiei Tehnice că în Gorj se află un utilaj care ar putea fi folosit la pregătirea terenului pentru replantare. Şeful Romsilva i-a cerut să-l testeze. O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Gorj au participat la testarea utilajului. S-a întocmit o notă de constatare în care se arăta că nu se recomandă utilizarea acestuia la pregătirea terenului pentru regenerare şi replantare puiet. 

O nouă comisie, după două zile de la numirea în funcţia de prefect 

Conform rechizitoriului, după numai două zile de la numirea lui Surupăceanu în funcţia de prefect al judeţului Gorj, directorul general al Romsilva a numit o nouă comisie de evaluare a ofertelor. În vara aceluiaşi an a apărut o ofertă de la firma Eufrat, condusă în fapt de Surupăceanu, considerau procurorii anticorupţie, dar care era administrată de apropiatul acestuia Bogdan Florin Stanciu. Acum, în ofertă se menţiona că buldoexcavatorul putea fi folosit la construcţia de drumuri forestiere şi consuma 45 litri motorină/oră în relanti şi 55 litri în timpul lucrului, situaţie nereală. Preţul acestuia era de 179.000 de euro + TVA. 

 a redactat 

Nota de propunere a achiziţionării utilajului a fost redactată de către Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii. Imediat, Consiliul de administraţie al Romsilva a aprobat organizarea licitaţiei, cu toate că nicio direcţie silvică din ţară nu solicitase achiziţia unui asemenea utilaj. Pentru că societatea Eufrat nu era eligibilă pentru a participa la licitaţie s-a folosit ca intermediar o altă firmă din Târgu Jiu,  Eurosport Trading SA. Imediat cum a încasat banii, suma a fost virată în contul societăţii Eufrat.

Condamnat la şapte ani de închisoare, achitat de Curtea de Apel Craiova

Surupăceanu a mai fost achitat de Curtea de Apel Craiova într-un alt dosar devenit celebru, pentru că iniţial fusese condamnat de o instanţă a Tribunalului Gorj la o pedepsă de şapte ani de închisoare. 

În anul 2013, omul de afaceri a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi spălare de bani într-un dosar în care a fost trimis în judecată tot de DNA, în anul 2009, alături de mai mulţi şefi din cadrul Complexului Energetic Turceni. Modul de a acţiona a fost la fel cu cel din dosarul buldotancului cumpărat de Romsilva: achiziţionarea, cu încălcarea prevederilor legale şi la un preţ supraevaluat, a unui utilaj nefolositor şi uzat.Procurorii anticorupţie au stabilit atunci  că Surupăceanu a achiziţionat din Ucraina un tractor forestier, pe care l-a vândut, ulterior, prin intermediul unei firme pe care o controla, la fostul Complex Energetic Turceni, cu o sumă de patru ori mai mare, respectiv de peste 830.000 de lei. Utilajul a fost cumpărat de CE Turceni fără licitaţie. Tractorul nu a funcţionat vreodată, pentru că avea multe defecţiuni.

Sentinţa prin care a fost pedepsit la şapte ani de închisoare a fost contestată de Surupăceanu, iar, în anul 2015, Curtea de Apel Craiova l-a achitat. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite