Dezastru în Gorj, în urma incendiilor de vegetaţie. Pompierii: „Multe animale sunt găsite carbonizate“
0Un autentic dezastru rămâne în urma incendiilor de vegetaţie. Pompierii găsesc pe câmpurile şi în pădurile incendiate multe animale de mici dimensiuni, cum ar fi iepuri sau arici, carbonizate.
Pompierii gorjeni care intervin la incendiile de vegetaţie povestesc că găsesc multe animale carbonizate.
„Colegii care intervin la aceste incendii mi-au transmis că găsesc multe animale carbonizate în urma acestor incendii, în special iepuri. Am avut câteva mii de hectare afectate de aceste incendii, iar în unele localităţi s-au extins la fondul forestier. Din fericire, nu am avut victime în acest an“, a relatat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj.
600 de incendii în doar trei luni
De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Gorj au fost înregistrate aproximativ 600 de intervenţii ale pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Numărul acestora a crescut foarte mult faţă de anul trecut.
„Sunt la aproape 600 de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, de la începutul anului şi până în prezent.
Ca să înţelegem amploarea situaţiei, vă pot spune că anul trecut a fost anul cu cele mai multe incendii, fiind înregistrate 700 de evenimente de acest fel. (...) Cred că nu există vreo ţară în Uniunea Europeană care să se confrunte cu acest fenomen la amploarea care există în România“, a spus Florin Chisim.
Se fac patrulări pentru a se preîntâmpina incendiile
Pentru ca incendiile de amploare să fie preîntâmpinate, la nivelul localităţilor, se efectuează patrulări.
„Reprezentanţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă efectuează patrulări pentru a identifica la timp aceste arderi necontrolate. Adică văd undeva fum şi merg să verifice, ca să ne anunţe şi să intervenim la timp“, a menţionat Florin Chisim.
ISU Gorj a demarat o campanie de informare cu privire la riscurile incendiilor de vegetaţie şi sancţiunile care se aplică.
„O să implicăm şi alte instituţii: Garda de Mediu, APIA, precum şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul primăriilor. Am încercat să interacţionăm cu cetăţenii, să mergem din poartă în poartă şi să le explicăm oamenilor riscurile care implică aceste arderi, sancţiunile pe care le pot primi“, a mai precizat Florin Chisim.
Vă recomandăm să citiţi şi