Proiect unic în Europa de căutare şi salvare a persoanelor pierdute. Drone pentru căutarea celor dispăruţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronele pot fi folosite la căutarea persoanelor dispărute                                                      Foto: Alin Ion
Dronele pot fi folosite la căutarea persoanelor dispărute                                                      Foto: Alin Ion

Centrul Naţional de Analiză a datelor Salvamont-Vodafone a fost deschis de vineri, 8 aprilie, la sediul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj. Este primul centru specializat în găsirea persoanelor dispărute cum ajutorul dronelor care funcţioneazăm la nivel european.

„Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezenţa umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială pentru a analiza şi identifica prezenţa umană în zonele greu accesibile.

România este prima ţară, la nivelul Uniunii Europene, care a introdus această tehnologie la nivel naţional, o tehnologie pe care doar alte patru ţări din Europa au mai implementat-o, însă doar la nivel regional sau local“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Gorj.

Căutare în doar 30 de minute pe o suprafaţă de 24 de hectare 

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 km liniari şi poate acoperi o suprafaţă de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii şi imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate şi analizate în nu mai puţin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanţe duc la micşorarea timpului de intervenţie, la reducerea riscurilor pentru salvamontişti şi, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieţi.

„Fiind un centru naţional care foloseşte un program special, imaginile dronelor din toată ţara vor fi transmise şi analizate în cadrul centrului. Universitatea din Polonia care a realizat programul l-a mai furnizat în alte patru ţări din lume, dar numai pe anumite zone. Doar în România, programul achiziţionat pe tot teritoriul României. 

centru salvare targu jiu

Foto: Consiliul Judeţean Gorj

România, care este prima care a abordat o dezvoltare naţională a acestui nou proiect. Încercă să facem un mare pas înainte în acţiunile de salvare şi să sperăm că vom avea succes şi o să reuşit să implementăm în toate tipurile de acţiuni de salvare acest tip de căutare cu drone. 

Acestor drone li se dau anumite sectoare de căutare şi identifică în baza unor algoritmi şi a unei inteligenţe artificiale persoane dispărute sau anumite elemente, cum ar fi obiecte de îmbrăcăminte“, a precizat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România. 

drone

Foto: Alin Ion

 15 echipe de salvamontişti din România sunt dotate cu drone

Potrivit şefului Salvamont România, 15 echipe de salvatori montani sunt specializate şi dotate cu drone, iar alte cinci aşteaptă să achiziţioneze, deoarece nu se găsesc drone pe piaţă în momentul de faţă. „Am făcut adresă la DSU şi am făcut public ghidul privind utilizarea serviciului. Vom începe exerciţiile cu toate instituţiile abilitate“, a mai precizat Sabin Cornoiu.

drone

Foto: Alin Ion

Ciprian Zamfirescu, digital transformation and innovation manager la Vodafone, a explicat modul în care funcţionează drona de căutare: „Drona este localită prin GPS. Zborul de tip cartografiere se bazează pe principiul baleării pe zona de căutare. Asta înseamnă drona pleacă de la un punct fix şi parcurge trasee paralele folosind o tehnică de suprapunere a imaginilor. Dând mai multe ture, imaginile sunt suprapuse şi pot fi identificate indicii din mai multe unghiuri, ceea ce duce la posibilitatea identificării unui om în mişcare. Este important ca rezoluţia imaginii să fie stată la un nivel optim, pentru a putea fi identificate soluţii folosind inteligenţa artificială“

   

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Patru gorjeni acuzaţi de contrabandă, camătă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi trafic de droguri de risc

Doi medici gorjeni, decoraţi de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Sanitar” 

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite