Cum a forat boierul Marin Condescu pe milioanele Pandurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii de la Pandurii au fost folosiţi pentru realizarea unui foraj de apă la ferma preşedintelui Condescu
Banii de la Pandurii au fost folosiţi pentru realizarea unui foraj de apă la ferma preşedintelui Condescu

Clubul de fotbal Pandurii Târgu-Jiu a plătit, anul trecut, 100.000 de lei pentru  realizarea unui foraj în localitatea Baniu, acolo unde Marin Condescu, preşedintele echipei, deţine o fermă de animale. Lucrarea nu are, însă, nicio legătură cu activitatea echipei, iar afacerea a ajuns la Poliţie

În primăvara lui 2012, clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu a încheiat un contract de peste 100.000 de lei cu firma Elkana din judeţul Timiş, pentru realizarea unui foraj de alimentare cu apă în localitatea Baniu. Documentul este înregistrat în contabilitatea clubului Pandurii şi poartă ştampila echipei, ca beneficiar. În realitate, beneficiar al forajului este Marin Condescu, preşedintele clubului Pandurii. Echipa este finanţată de patru acţionari: Complexul Energetic Oltenia (CEO), care asigură cea mai mare parte a banilor, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), al cărei preşedinte este Conducescu, societatea Artego şi Primăria Târgu Jiu. 

„Foraje pe terenul lui Condescu“ 

Contractul pentru executarea forajului a fost scos la iveală, zilele acestea, de conducerea CEO. 

image

Laurenţiu Ciurel, managerul unităţii de stat, a declarat că a descoperit că forajele sunt făcute chiar pe terenul lui Marin Condescu: „Sunt milioane de euro pe care domnul Condescu le-a deturnat din club spre buzunarele dânsului. Spun asta bazându-mă pe mai multe documente. Printre acestea se numără un contract pentru realizarea unui foraj la mare adâncime în Baniu, acolo unde Condescu a cumpărat zeci de hectare de teren pentru amenajarea unei ferme”. 

Ciurel mai spune că explicaţia oficială a fost că „în zonă ar fi o biserică şi că forajele s-au făcut la cererea jucătorilor de la Pandurii şi a antrenorului, care vin să se roage la acel lăcaş. „Acolo am găsit, însă, foraje realizate pe terenul domnului Condescu, unde acesta are fermă împreună cu familia domnului Graure (Octavian Graure, fostul director general al Complexului Energetic Turceni - n.r.) şi cu familia domnului Burlan (Daniel Burlan, fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia - n.r.)“.

image

Afacerea a ajuns, însă, la Poliţie, care a deschis un dosar cu privire la contractul dintre Pandurii Târgu Jiu şi firma din Timiş. 

„O să mă retrag la capre“ 

Marin Condescu a recunoscut, în mai multe situaţii, că singura afacere pe care o mai are este ferma din localitatea Borăscu, acolo unde se află şi satul Baniu. Acesta a spus că se va retrage la această fermă după încheierea activităţii de la sindicate şi de la echipa de fotbal. Ferma din Baniu, acolo unde trăiesc socrii lui Marin Condescu, este deţinută de firma Gardena River, unde asociaţi sunt: Mădălina Berbecel, Marin Condescu, Vlad-Andrei Burlann, fiul lui Daniel Burlan, Ion Radoi, şoferul lui Condescu şi director la Pandurii, şi Izabela Graure, fiica lui Octavian Graure. Societatea a deschis, recent, un magazin în Târgu Jiu, „La boieru“, prin care valorifică produsele de la fermă. 

Acum doi ani, am decis să mă apuc de agricultură. Am luat în arendă o suprafaţă de teren la Borăscu şi am făcut o fermă de capre şi oi. Cred că am 250 de capre. 

Marin Condescu

investitor 

Baronul, lăsat în libertate de clienţii hotelului său

Marin Condescu a fost reţinut, acum o lună, timp de 24 de ore. Acesta este urmărit penal, împreună cu Viorel Temelescu, fostul vicepreşetinte al echipei Pandurii Târgu Jiu, pentru fals, uz de fals, delapidare, înşelăciune şi spălare de bani. Procurorii gorjeni au propus arestarea preventivă a celor doi, dar magistraţii Tribunalului Gorj şi cei ai Curţii de Apel Craiova au decis să-i lase în libertate. Mai mult, judecătorii au stabilit ca pe numele celor doi să nu se pună nicio măsură de interdicţie. 

Interesant este că instanţele de judecată care au decis lăsarea în libertate a lui Marin Condescu se numără printre clienţii Hotelului Mina, ridicat din banii sindicatelor controlate de baron şi administrat de Mădălina Berbecel, apropiată a acestuia. Atât judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, cât şi cei de la Tribunalul Gorj s-au bucurat, în timp, de ospitalitatea hotelului de la Rânca. Cele două instituţii figurează pe site-ul hotelului printre clienţii unităţii de cazare ridicate din banii minerilor. 

Legături „periculoase” cu banca

În portofoliul de clienţi ai hotelului mai apare şi banca de la care mai marele sindicalist a împrumutat sume mari de bani cu care, apoi, a creditat clubul Pandurii. 

În referatul întocmit, luna trecută, de procurorul Emil Moţa se arată că „Inculpatul Condescu Marin a contactat telefonic, în mai multe împrejurări, pe numitul C.Ş.C. - director la (...) Bank - Filiala Târgu Jiu, întâlnindu-se ulterior cu acesta la locuinţa sus-numitului, existând presupunerea rezonabilă că discuţiile s-au purtat cu privire la împrumuturile pe care inculpatul le-a luat de la această bancă şi cu privire la înscrisurile pe care organele de urmărire penală le-au solicitat acestei unităţi bancare, discuţiile purtându-se în datele de 13 şi 15.10.2013 ”.

Marin Condescu este cercetat penal şi în alte dosare aflate la Poliţie şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Poliţiştii au efectuat mai multe percheziţii la sediul echipei Pandurii, dar şi la firmele controlate de Mădălina Berbecel şi Condescu. 

Sponsorizare ilegală pentru fotbalişti 

Clubul Pandurii a fost sponsorizat ilegal, cu opt milioane de lei, de către fostul Complex Energetic Rovinari, aşa cum au stabilit, recent, magistraţii Curţii de Apel Craiova. Din acest motiv, Complexul Energetic Oltenia este obligat să vireze la bugetul de stat cei circa două milioane de euro. „Am contestat în instanţă o decizie a Curţii de Conturi, dar, din păcate, am pierdut. Banii daţi de fostele conduceri ale Complexului Rovinari trebuie plătiţi de noi. Asta ne lipsea pe final de an. S-a considerat că sponsorizarea a fost ilegală şi trebuie să plătim banii până la sfârşitul acestui an“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO. 

Fostul Complex Energetic Rovinari face acum parte din CEO, la fel ca SNLO şi CE Turceni şi Craiova. Complexul din Rovinari a fost unul dintre cei mai mari sponsori ai echipei Pandurii. „Din 2009, lucrurile au luat-o razna la fostul Complex Rovinari. Sumele cu care s-a sponsorizat echipa Pandurii s-au triplat. Banii au fost daţi în mod ilegal, iar acum trebuie să plătim sancţiunile. Sponsorizarea nu se poate face oricum şi trebuia să se ţină cont de cifra de afaceri, de profit şi de alte chestiuni de ordin financiar“, mai susţine Ciurel. 

 Citeşte şi 

Senatorul PSD Greblă şi comandantul Poliţiei Dolj, implicaţi în dosarul lui Condescu

Recuzarea judecătorului Boncu a fost respinsă. Procesul lui Condescu a început

Sentinţa lui Marin Condescu, decisă de Curtea de Apel Craiova

Marin Condescu rămâne în libertate: „Sunt nevinovat”. Procurorii au cerut arestarea şefului Clubului Pandurii Târgu Jiu

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite