Târgovişte a sărbătorit şi în acest an “Ora Pământului”, sub sloganul “când stingi un bec se aprinde o stea. Încearcă şi tu”
0“Când stingi un bec se aprinde o stea. Încearcă şi tu” este sloganul pe care mai mulţi tineri din Târgovişte îl promovează când sărbătoresc “Ora Pământului”. Sâmbătă seara, când luminile în oraş au fost stinse, mai mulţi târgovişteni au urcat în Turnul Chindiei, cel mai înalt obiectiv de unde oraşul poate fi fotografiat.
Membrii Societăţii Astronomice de Meteori au înfruntat chiar şi ninsoarea mielior, pentru câteva fotografii reuşite, cu oraşul lipsit de poluarea luminoasă. Dincolo de simbolistica evenimentului, specialiştii atrag atenţia asupra risipei mari de energie pe care toate ţările o fac folosind un sistem de iluminat stradal ineficient, dar şi asupra efectelor nocive pe care aceste lumini nocturne le au asupra organismului uman.
„Aceasta iniţiativă a pornit în 2007, din Australia. Este o acţiune simbol, pentru că timp de o oră se sting luminile în oraş, tot ceea ce înseamnă iluminatul public şi al instituţiilor, pentru că este un semnal pe care iniţiatorii vor să îl tragă cu privire la viitorul Planetei şi vorbim aici de poluarea tot mai accentuată a mediului, a spaţiul natural în care ne trăim viaţa”, a spus Valentinn Grigore, preşedintele SARM Târgovişte.
Earth Hour
Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum pot fi determinaţi oamenii să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice.
Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor.
Evenimentul a apărut pe 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.
În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări.