Atac cibernetic la Camera Deputaților: cum au putut intra hackerii în sistem pentru a extrage date

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Breșa de securitate de la Camera Deputaților ar fi fost posibilă din cauza unei parole superficiale folosite pentru o platformă a instituției. Accesând respectiva platformă, hackerii au reușit să penetreze rețeaua internă a Camerei și să extragă date, potrivit surselor Adevarul.

hackeri sri png

Mai exact, serviciul IT al Camerei Deputaților ar fi folosit o parolă superficială pentru o platformă de gestionare a documentelor.

Penetrarea acestei platforme dă posibilitatea de acces la rețeaua internă a Camerei Deputaților, iar hackerii ar fi putut avea acces la toate resursele informatice, precum acte interne, baze de date și informații cu caracter personal/secret, spun sursele Adevărul.

Potrivit surselor citate, sistemele ar fi fost compromise pe 28 ianuarie, iar din 29 ianuarie ar fi început extragerea datelor, acțiune care ar fi fost stopată după ce a fost sesizat atacul. În prezent, instituțiile cu atribuții în domeniu verifică cât de mare e paguba.

Securitatea cibernetică a Camerei Deputaților este asigurată de serviciul intern de IT în colaborare cu Directoratul pentru Securitate Cibernetică, după ce, în trecut, instituția a refuzat să facă parte din Sistemul naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic (Țițeica 1), gestionat de Centrul Cyberint al SRI.

Dosar penal deschis de DIICOT

„La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj”, a informat DIICOT cu privire la scurgerea de date de la Camera Deputaților. 

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a dat asigurări că datele românilor sunt în siguranță, chiar dacă zilnic România este vizată de 25.000-50.000 de atacuri cibernetice. 

Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile. (..) Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

Datele premierului, furate de hackeri

Hackerii au sustras din baza de date a Camerei Deputaților documente și analize medicale, printre care și datele premierului Marcel Ciolacu, potrivit Digi24, care susținea că hackerii ar fi  cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoini, ceea ce ar însemna circa 30.000 de euro

Secretariatul General al Camerei Deputaților a admis într-un răspuns pentru „Adevărul” existența unei breșe de securitate, dar a negat că ar exista și o solicitare de răscumpărare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite