Program special pentru toate muzeele Curţii Domneşti, de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, a doua zi de Rusalii este liberă, fiind marcata luni, 20 iunie, când este sărbătoarea Sfintei Treimi
Anul acesta, a doua zi de Rusalii este liberă, fiind marcata luni, 20 iunie, când este sărbătoarea Sfintei Treimi

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte anunţă ca luni, a doua zi de Rusalii, toate muzeele din componenţă sunt deschise pentru vizitare. Cei interesaţi vor putea participa şi la Târgul de Rusalii, organizat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, pentru a marca un moment sacru din viaţa satului românesc, ajuns anul acesta la a III-a ediţie.

În ultima zi a târgului, luni, 20 iunie 2016, de la ora 15:00, ansambluri folclorice cunoscute şi invitaţi speciali vor fi prezenţi la spectacolul ”De Rusalii”.

Rusaliile, pogorârea Sfântului Duh

Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creştina importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşte. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

image

Conform Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreieşti, la 50 de zile de la învierea lui Iisus. De aceea sărbătoarea creştină mai poartă denumirea de Cinzecime.

Anul acesta, a doua zi de Rusalii este liberă, fiind marcata luni, 20 iunie, când este sărbătoarea Sfintei Treimi. Duminica Mare care încheie Ciclul Pascal, cunoscută şi sub denumirea de  Pogorârea Sfântului Duh, se suprapune peste sărbatoarea populară a Rusaliilor.

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. Conform specialiştilor în Etnografie, în vechime, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare.

Iele, Zâne sau Frumoase

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. În satele din Bărăgan, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite