Primăria Moreni, acuzată de tăierea ilegală a unui brad din specie rară, cu intenţia de a-l împodobi în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fapta este încadrată la contravenţie, iar Primăria riscă şi dosar penal, în funcţie de cercetările poliţiştilor care s-au autosesizat în acest caz
Fapta este încadrată la contravenţie, iar Primăria riscă şi dosar penal, în funcţie de cercetările poliţiştilor care s-au autosesizat în acest caz

Primăria din Moreni, judeţul Dâmboviţa, riscă deschiderea unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „tăiere fără marcă“, după ce administraţia locală a decis tăierea unui brad argintiu, dintr-o specie rară, cu vârsta de 30 de ani, pentru a fi împodobit cu prilejul sărbătorilor de iarnă, fără să anunţe un ocol silvic, aşa cum spune legea.

brad moreni

Bradul tăiat la Moreni a fost mutat din zona fostei fabrici de confecţii, câteva sute de metri, până în Parcul Oraşului, unde a fost înfipt într-o gaură din ciment, însă nu s-a respectat legea Fondului Forestir, care spune că orice tăiere trebuie marcată de reprezentanţii unui Ocol Silvic de stat sau privat. Copacul avea peste 30 de ani şi peste 10 metri înălţime.  

"Orice proprietar care nu are fond forestier şi are pe proprietatea sa (nr: curte, grădină, domeniu public etc) specii forestiere ca pin, brad, molid, fag, stejar, salcâm, tei, plop, e obligat să se adreseze către un ocol silvic de stat sau privat pentru a i-l marca, nu contează pe ce motiv. Nu contează cine e proprietar. Proprietarul îşi asumă răspunderea pentru care îl taie, noi doar i-l marcăm. Primăria atât trebuia să facă, o solicitare la un ocol silvi să i-l marcheze", ne-a spus directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Costel Preda.

Fapta este încadrată la contravenţie, iar Primăria riscă şi dosar penal, în funcţie de cercetările poliţiştilor care s-au autosesizat în acest caz. 

brad moreni

"Ne-am autosesizat în urma acestui caz. Se fac verificări iar în cazul în care se constată vreo faptă de natură penală se va întocmi dosar penal", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, agent Adelina Torcică.

Ce spune Primăria Moreni

"În ultimii cinci ani, bradul folosit în centrul localităţii pentru a fi împodobit a fost procurat de la diferite persoane fizice (locuitori ai municipiului), care au venit astfel în întâmpinarea nevoilor administraţiei locale. În acest an, ştiind că SC LIDL a depus la Primărie documentele în vederea construirii unui nou magazin în zona fostei Fabrici de confecţii, iar zona va fi reconfigurată din punct de vedere urbanistic s-a hotărât tăierea acestui brad mai devreme cu câteva luni pentru a fi folosit astfel la sărbătorile de iarnă", se arată într-un comunicat al Primăriei Moreni.

brad moreni

Cetăţenii din Moreni nu vâd cu ochi buni această acţiune, chiar dacă e vorba de un construcţia unui supermarket.

"Eu cred că trebuia găsită o soluţie ca SC LIDL să construiască fără să taie brăduţii respectivi. Va îndemn, ca alături de noi, cetăţenii de rând, să învăţăm să iubim şi să respectăm natura", este mesajul unui internaut pentru primarul din Moreni. 

"După încheierea sărbătorilor şi despodobirea bradului aş avea şi eu o întrebare: ce va face primarul cu scândura rezultată din bradul tăiat ???? Ştiind că e in relaţii bune cu cei de la pompe funebre sper sa iasă buna treaba", a spus Cătălin Banu, un alt localnic.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite