Preț ridicol pentru varza de Lungulețu. Depozitele din Dâmbovița sunt pline de marfă

0
Publicat:

A fost un an bun pentru producția de varză. Legumicultorii din Lungulețu, Dâmbovița, comună recunoscută pentru producția de legume, spun că este varză din belșug atât pe câmpuri, cât și în depozite.

Varza de Lungulețu este renumită în toată țara. FOTO Ștefania Rădoi
Varza de Lungulețu este renumită în toată țara. FOTO Ștefania Rădoi

Prețul pentru un kilogram de varză, direct de la producător, s-a dat în vară și cu 1,5 lei, un preț bun, chiar dacă ne gândim că ploile au lipsit cu desăvârșire, iar oamenii au fost nevoiți să irige din abundență.

Acum, cererea a stagnat, semn că gospodinele și-au umplut cămările cu murături. Varza de Lungulețu, celebră în toată țara, se vinde acum cu 50 de bani pe kilogram.

„Varza românească s-a vândut întotdeauna foarte bine, e produsă de noi, cu sămânță de Lungulețu. E cea mai căutată în toată țara. Celelate soiuri au nervuri foarte groase și lumea se ferește de ea. Merge la mâncat mai mult, nu acum când se bagă la murat. A fost bine, la prețul de 1,5 lei mai supraviețuim, și putem spune că suntem și peprofit, dar la 50 de bani nu avem ce să facem. Oamenii și-au băgat la murat și acum nu mai este cerere. D-asta a și scăzut prețul”, spune Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu.

Agricultorii care și-au diversificat culturile și nu s-au bazat doar pe varză sau doar pe cartofi au avut câștig de cauză. Gogoșarii și vinetele i-au scos din necaz.

„Eu am plantat varză pe o suprafață de 5 hectare, dar nu avem numai varză. Am diversificat cultura și am pus 1,5 hectare cu gogoșari și 2.500 de metri pătrați cu vinete. Vindem atât la engros, cât și la consătenii care nu au teren. Varza s-a făcut anul acesta, însă numai cu irigat. Suntem într-o zonă în care avem puțuri forate și am putut să irigăm, ne-am descurcat. Nu a venit absolut deloc ploaia vara trecută. Toată recolta s-a făcut numai prin irigare. În condițiile astea a ieșit bine”, a mai spus Ștefania Rădoi

Femeia adaugă că dispune, în acest moment, de 5 tone de de varză românească și 20 de tone de varză provenind din soiuri hibrd.

„Anul acesta suntem bine. Sunt cam singurul producător din zonă care a pus gogoșari, pe care i-am dat cu 6 lei. La vânătă a fost și acolo bine, pentru că le-am dat cu 4 lei. Varza roșie a fost peste 1 leu tot timpul. Conopida s-a vândut bine și ea, s-a dat cu 4 lei la engros”, spune Ștefania, producătoarea din Lungulețu.

Au fost ani când, din cauza prețului extrem de scăzut, de 10 bani/kg, agricultorii au preferat să bage frezele pe câmp și să distrugă varza.

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri