Peștera Răteiului din Dâmbovița, raiul iubitorilor de caverne din Munții Leaota FOTO VIDEO

0
Publicat:

Peștera Răteiului numără printre cele mai importante atracții naturale turistice din Dâmbovița. Impresionează prin natura formațiunilor calcaroase, fiind considerată un obiectiv turistic demn de vizitat.

Peștera Răteiului. FOTO locuridinromania.ro
Peștera Răteiului. FOTO locuridinromania.ro

Peștera Răteiului este, cu siguranță, una dintre cele mai lungi din țară, având 7.224 metri. În interiorul Peșterii Răteiului putem admira stalagmite și stalactite din calcit, gips sau aragonit, materiale care nu se regăsesc în cadrul unor alte formațiuni de acest gen.

În apropiere de Peștera Răteiului mai puteți vizita obiective turistice precum Parcul Natural Bucegi, peştera Ialomiţei, Cheile Zănoagei, Cheile Orzei, Cheile Urşilor, Cheile Tătarului sau Canionul Horoabei.

La prima vedere pare o grotă, însă peştera reprezintă raiul aventurierilor, având multe ramificaţii şi stânci cu forme interesante. Din păcate, în peşteră se intră numai cu aprobare şi însoţiţi de un ghid, fiind extrem de riscant pentru necunoscători. La ieşire din chei apare poiana unde se află cantonul Rătei, care este nefuncţional.

Unde se găsește peștera

Peştera Răteiului se află pe Valea Rătei, în mijlocul munţilor Leaota, fiind amplasată la o altitudine destul de mare, la circa 1.080 de metri.

Se află pe Valea Rătei, în mijlocul munţilor Leaota, fiind amplasată la o altitudine destul de mare, la circa 1.080 de metri. 

Turiştii pasionaţi de natură se pot aventura într-o excursie la cantonul Rătei din Munţii Leaota. Se ajunge la destinaţie mergând pe jos de la Moroieni, pe drumul care duce spre taberele şcolare, până se ajunge la o intersecţie unde apare în stânga drumul forestier spre Rătei.

Drumul trece pe lângă cascada Răteiului, care are o înălţime de 15 metri, iar apoi se intră în Cheile Răteiului, unde turiştii întâlnesc stânci împădurite frumos. 

Rezervaţia naturală înclusă în Parcul Natural Bucegi a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezintă o peşteră (cavernă săpată în calcare Jurasice) în abruptul văii Răteiului, constituită din mai multe galerii cotite (Galeria cu Gururi, Galeria Meandrelor, Galeria Nouă, Labirintul Mare) dispuse pe trei niveluri, ce prezintă o mare varietate de forme concreţionare (depuneri sedimentare de gipsuri, calcite şi aragonite). 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite