Pericolul steroizilor pe care îi iau tinerii ca să aibă un corp de invidiat. Medic: „Vasele sanguine devin insuficiente”

0
Publicat:

Mușchii sunt ca o carte de vizită pentru bărbați și adesea sunt considerați a fi atractivi fizic bărbații „bine conturați”. În plus, mușchii pot oferi o serie de beneficii fizice, precum îmbunătățirea performanței atletice, creșterea forței și rezistenței și reducerea riscului de rănire.

Mușchii, steroizii și infarctul. FOTO bmj com
Mușchii, steroizii și infarctul. FOTO bmj com

Pe partea psihologică, mușchii pot crește încrederea în sine și stima de sine, iar bărbații care au mușchi se pot simți mai puternici și mai capabili.

Goana către mușchi, o cursă periculoasă

Există însă și o cale mai scurtă către o masă musculară de invidiat, dar ea vine la pachet cu un risc major – acela de infarct miocardic.

Steroizii anabolizanți sunt un tip de medicament care poate crește masa musculară și forța, prin creșterea producției de proteine și prin reducerea descompunerii proteinelor. Cu toate acestea, steroizii anabolizanți pot avea, de asemenea, o serie de efecte secundare negative, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului LDL și a nivelului de trigliceride. Aceste modificări pot crește riscul de infarct miocardic, atrag atenția medicii.

În plus, steroizii anabolizanți pot provoca leziuni la nivelul inimii, prin creșterea presiunii asupra inimii, creșterea inflamației și creșterea riscului de tromboză.

Un studiu recent a constatat că bărbații care au utilizat steroizi anabolizanți au un risc de infarct miocardic de 2,5 ori mai mare decât bărbații care nu au utilizat niciodată steroizi anabolizanți. Un corp bine lucrat, cu mușchi extrem de dezvoltați și bine conturați reprezintă idealul multor tineri. Din păcate, nu se poate ajunge la o masă musculară remarcabilă rapid și doar cu exerciții fizice, fără un aport suplimentar de proteine sau steroizi anabolizați”, spune șeful Serviciului de Medicină Legă din Târgoviște, medicul legist Cristian Paparău.

CRISTIAN PAPARAU, MEDIC LEGIST, FOTO FACEBOOK
CRISTIAN PAPARAU, MEDIC LEGIST, FOTO FACEBOOK

Steroizii pot provoca AVC

De cele mai multe ori, tinerii care merg la sală tind să obțină rezultate rapide, iar dozele recomandate sunt mărite. Recomandările specialiștilor, atunci când nu interzic aceste substanțe, se referă la administrarea de doze terapeutice și controale medicale amănunțite periodice pentru reducerea riscului de deces subit.

Dacă despre suplimentele proteice nu voi avea o remarcă foarte critică, când vine vorba despre steroizii anabolizanți (hormoni sintetici), lucrurile stau puțin diferit. De peste un deceniu am autopsiat câtiva sportivi de performanță care practicau acest sport denumit culturism, fitness, bodybuilding sau cum s-o mai numi. Toți cei despre care fac vorbire aveau ceva în comun: își administrau hormoni anabolizanți (uneori în exces, conform datelor anamnestice în doze de 50 – 1.000 de ori mai mari decât dozele recomandate) și au murit subit din cauza unui infarct miocardic acut. De asemenea, sunt descrise în literatura de specialitate cazuri în care decesul în circumstanțe similare s-a produs din cauza unui accident vascular cerebral ischemic (tot o patologie cardiovasculară)”, mai spune medicul legist.

Toate studiile de specialitate au stabilit o legătură de cauzalitate între administrarea steroizilor anabolizanți și apariția afecțiunilor coronariene (vasele de sânge care irigă inima își îngroașă peretele, iar calibrul acestora se reduce, se produce spasm vascular sau crește vâscozitatea sângelui, astfel că se pot forma trombi sanguini).

„Inima este tot un mușchi, care se va dezvolta suplimentar sub același efect, însă va fi irigat de aceleași vase sanguine, care devin insuficiente”, adaugă Cristian Paparău.

Ce arată studiile de specialitate

Luarea de steroizi ar putea pregăti terenul pentru un atac de cord, sugerează o nouă cercetare prezentată la Congresul Brazilian de Cardiologie. În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 51 de bărbați aparent sănătoși, cu o vârstă medie de 29 de ani. Unii au ridicat și au luat steroizi, alții au ridicat și nu au luat medicamentele, iar alții au fost sedentari și nu au luat steroizi. Toți au făcut teste de urină pentru a se asigura că au raportat cu exactitate utilizarea steroizilor, precum și o scanare CT pentru a-și verifica arterele.

Rezultatele? Aproximativ 1 din 4 ridicători care au luat steroizi au avut semne de ateroscleroză sau acumulare de plăci în arterele care duceau la inimă. În comparație, niciunul dintre bărbații sedentari sau ridicătorii care nu au folosit steroizi nu au prezentat acumulare.

Recent, Cătălin Ștefănescu, un culturist târgoviștean, campion național și balcanic, a murit la vârsta de 30 de ani, pe când se afla la pescuit. El s-a înecat în mod aparent absurd într-o apă de doar un metru adâncime, în lacul de la Lazuri, comuna Comișani, din județul Dâmbovița. Se pare că a fost vorba de un infarct.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite